Türk LGBTİ Sinema Tarihi

  • Lgbti+ sinema tarihini biraz daha yakından tanımlayabilmek adına bir çalışmaya başladım. Ancak yoğun çalışma saatlerimden dolayı film arşiv taraması yapamıyorum. Eğer Türk sinemasına az çok hâkim olan, Türk sinemasının başlangıç tarihinden günümüze kadar eşcinsel temalı filmler var ise bilgilendirmeniz benim çalışmamı bir nebze olsun kolaylaştırmış olacak. Türk sinemasının ilk lgbti+ filmi hangisidir mesela? Ondan sonrası tarihlerde hangi aralıklarda sinema yapıldı ve dönemin zihniyetine karşılık izleyiciye nasıl yansıtıldı? Buna benzer birçok sorunun yanıtını bulup bir Türk lgbti+ sinema tarihini oluşturabilmem için öncelikle yayımlanmış filmlere ulaşabilmeliyim. Bu konuda izlediğiniz filmleri paylaşmanız çok faydalı olacaktır.

    • Resmi Gönderi


    Harem'de Dört Kadın


    Filmin Konusu:

    Sadık Paşa cahil, zevkine düşkün, bir o kadar da dindar geçinen bir Osmanlı paşasıdır. Varlık içerisindeki konak hayatında üç eşiyle beraber yaşar. Özel olarak yapılan macunlara rağmen çocuğu olmamaktadır ve bir oğlu olmamasının nüfuzunu etkilediğine inanır.Haremindeki kadınlardan Mihrengiz, paşanın jön Türk yeğeni Dr. Cemal 'e aşıktır. Geri planda kalan silik bir cariye olan Gülfem ise köşk içerisindeki önemini artırmak için Paşa'nın asker yeğeni Rüştü'den çocuk peydahlamaya çalışmaktadır ve akıl hocasıyla birlikte bunun hazırlıklarını yapar. Şevkidil (en büyük cariye) güçlü, entrikacı, köşkü ve ahalisini tek başına yönetebilecek kapasitede, afet-i devran bir kadındır. Mihrengiz ile arasındaki sevgi giderek bir lezbiyen ilişkiye dönüşür. Her şey, Sadık Paşa Ruşan'ı dördüncü eş olarak almak istediğinde karışmaya başlar.


    Yapımı : 1965 - Türkiye
    Tür: Dram
    Süre: 108 Dak.
    Yönetmen: Halit Refiğ
    Oyuncular: Cüneyt Arkın , Tanju Gürsu , Önder Somer , Ayfer Feray , Pervin Par
    Senaryo: Halit Refiğ , Kemal Tahir
    Yapımcı: Özdemir Birsel

  • TESLİMİYET

    Türkiye'nin travesti gerçeğini yansıtan bir film. Travestilerin yaşadığı zorlukarı irdeleyen . Film ayrıca insana karar verme aşamasında sağlam durması gerekliliğini de aşılamaya çalışmış.

  • Zenne (Yerli Film)


    Alıntı

    İmkansız bir üçlünün dostluk öyküsü: Orta Doğu'nun değer yargılarını çok tanımayan ve bir yıllığına İstanbul'a gelen bir Alman fotoğrafçı, Daniel. Renklerini gizlemekten sakınmayan, ailesinden koşulsuz destekle koruma gören ve İstanbul'un dans klüplerinde Zennelik yapan Can. Ve doğulu, muhafazakar bir ailenin çocuğu olan Ahmet. Birbirleriyle dostluk, aşk ve anlayışla birarada yaşamayı başarabilen üçlünün karşısına çıkan töre, devlet ve muhafazakar aile değerleri... Filmin senaryosu, 2008 yılında babası tarafından gey olduğu gerekçesiyle öldürülen ve ölümü Türkiye'nin ilk eşcinsel namus cinayeti olarak anılan Ahmet Yıldız'ın gerçek hikayesinden esinlenilerek kaleme alınmıştır

    Winter is Coming:!:

  • Ver Elini İstanbul - 1962


    Attilâ İlhan’ın senaryosunu yazdığı, Aydın Arakon’un yönettiği 1962 yapımı Türk sinemasında, LGBTİ temaları, ilk kez 1962 yılından çekilen Ver Elini İstanbul ille görülüyor. Attilâ İlhan’ın senaryosunu yazdığı, Aydın Arakon’un yönettiği bu filmde, ilk defa iki kadının (Mualla Kavur ve Leyla Sayar) öpüşmesi yer alıyor.



Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!