Bence lambda sembolü kullanılması ironik olmuş. Daha çok bir olasılık yoğunluk katsayısı veya denge çözümlemesi vb yaparken kullanılan bir katsayı.
Eğer bir matematik sembolü kullanılacaksa değişimi ve farkı ifade eden delta simgesi kullanılmalıydı.
Bence lambda sembolü kullanılması ironik olmuş. Daha çok bir olasılık yoğunluk katsayısı veya denge çözümlemesi vb yaparken kullanılan bir katsayı.
Eğer bir matematik sembolü kullanılacaksa değişimi ve farkı ifade eden delta simgesi kullanılmalıydı.
Açıkçası bişeyler yazmışsınız ama tam da açık yazmamışsınız... Sizin çekindiğiniz tam olarak kişinin trans olması mı toplum mu? Partneriniz ile dışarıda dolaşırken insanlar size laf mı attı? Tam olarak ne yaşadınız?
Elbette topluma ayak uyduruyoruz sonuçta insan sürü halinde yaşayan bir canlı. Demek istediğim daha çok burada insanlar kendilerini tanıtırken kendi varlılarını bu toplum kurallarına göre şekillendirip ortaya atmaları.
İsimler...
Ahmet, Mehmet, Ayşe, Fatma, Alex, Elizabeth...
Öncelikle ben filolog değilim! Burada sadece aklıma gelen birkaç şeyi tartışmaya açmak istiyorum o kadar.
Diğer toplumlar hakkında hiçbir fikrim yok ama Türkiye'de genelde isimler ya eski kullanılmayan türkçe sıfatlar oluyor (yağız, yavuz) ya da başka dillerden giren kelimeler oluyor. En çokta islami etki altında kaldığımız için Arapça'dan. Keza açılış cümlemdeki isimlerden bazıları da Arapça.
Genelde de güçlü ve dayanıklı nesneleri çağrıştıran sıfatlar erkeklere, kırılgan ama göze hoş gelen nesneleri çağrıştıran isimler de kadınlara verilmiş. Bu zamanla oturmuş bir alışkanlıktan mı ibaret?
Davranışlar...
Çoğu arkadaş bu forumda kendini tanıtırken işte küçüklüğümden beri makyaj yapmayı severim... gibi şeyler söylüyor. Diyelim X ülkesinde de adet bu ya kadınlar hiç makyaj yapmazken erkekler süslenip püsleniyor olsaydı bu arkadaşlar tam tersi hissiyatlara mı sahip olacaktı?
Yani neden biz kendimizi bulmaya çalışırken toplumun eğilimlerini referans alıyoruz? Bir kişiyi kadın ya da erkek yapan giydikleri, yüzüne sürdüğü, saçının uzunluğu mudur?
Kimse atılmaz niye atılsın. blue white pink
@alphaville 'nin kötü bir şey söylemediğini düşünüyorum. Açıkçası söylediklerinde haklılık payı olduğunu düşünüyorum. Trans bireylerin sosyal hayatta iki şekilde var olabilir. ya açık açık trans olduğunu beyan edecek, ya da geçiş sürecini tamamlayıp hiç kimseye bundan bahsetmeyecek. dolayısı ile bütüncül olarak baktığımızda sosyal hayatta bu minvalde şekillenmektedir.
gizli yaşamaya çalışan trans bireyler her zaman bir korku yaşar. acaba biri öğrenir mi? acaba dışardan bakanlar şüphe duyuyor mu? acaba bilseydi hakkımda ne düşünürdü? acaba bu durum ortaya çıkarsa işimden atılır mıyım? birini sevsem ona bu durumumu nasıl açıklarım? biri beni severse onu reddedebilir miyim? beni seven erkek/kadın beni neden sevsin??
hiçbir zaman ihtiyacım olmadığı halde yanımda ped taşıdım. telefonumda döngü takibi yapan uygulama ile hayali döngü takibi yaptım. olmayan adet sancısı için sıcak su torbası yapıp karnıma koyduğumu bilirim. ağrı kesici vb. içmişliğim vardır.
bunlar yüzünden psikiyatrik ilaçlar kullandım. biri öğrenecek de işimden atılacağım şu olacak bu olacak diye düşünmekten.
Ben bir trans kadınım. Ameliyatımı olalı 10 seneden fazla oldu. bu yukarıda saydığım şeyleri her gün her dakika ve her saniye yaşıyorum. bundan asla kurtulamayacağım. LGB+ bireyler neler yaşıyor bilmiyorum. benim yaşadıklarım bu şekilde.
Tanımlamaları daraltmak lazım kanımca. Sosyal hayatın içinde 7/24 varlığını sürdüren trans bireylerin durumu ile LGB+ nın durumu hiç bir koşul ve şart altında birbirine benzemez. Her ne kadar LGBTİ+ çatısı altında hedeflenen görünürlük hareketi de olsa ortak paydada amaç bireylerin hukuk karşısında yaptırım görmemesi, korunmasıdır.
Toplum içinde bilinir görünür LGB+ var mıdır ? Parmakla gösterilir ki istisnalar kaideyi bozmaz. LGB+ bireyler duygu ve düşüncelerini çok çok özelinde yaşarlar. Özgür iradeleri ile tercihlerini kullanır ve uygulayabilirler. Bu suç olmamalı burada hemfikiriz.
Bu durumda ben konuyu ve tartışmayı LGB+ sorun ve zorlukları / T gender bireylerin sorun ve zorlukları biçiminde gözden kaçmayacak iki ayrı durum olarak katılımcıların tartışmasını ümit ederim.
Saygılar ve teşekkürler.
Söylediklerinize katılıyorum. Elbette dışarıdan insanların yaşadığı sorunları tahmin etmek oldukça zor. Sizin de dediğiniz gibi eşcinsel bireylerin yaşadığı zorlukların mekanikleri ile trans bireylerin yaşadığı zorlukların mekanikleri gerçekten çok farklı olabiliyor.
Bu konuda bir psikologla veya psikiyatr ile görüşseniz daha iyi olur. İnsan bazen gerçekte yapmak istemediği şeyleri yapıp sonradan pişman oluyor. Hem yaşadığınız olay hem de suçluluk duygusu ile tek başınıza mücadele etmeye çalışmayın.
Cinsel kimliğinizi buradaki insanlara sorarak belirleyemezsiniz. Profesyonel yardım almaktan korkmayın.
Forumda arama yapsanız zaten daha önce konuyla ilgili çok şeyler yazıldı. Bu başlıklarda sorduğun sorunun cevabı ve dahası yazıyor.
HRT için hem devlet hem de özel hastaneler seçenek olabilir.
Fiyatlar hastaneye ve tedaviye göre değişir.
Östrojen tedavisini başlatmadan önce bir doktorla detaylı görüşmenizi öneririm.
Daha önce geçirilen hastalıklar, alerjiler ve henüz teşhisi konmayan sağlık sorunları gibi faktörler, doktor gözetimi dışında hormon ilaç kullanmanızın ciddi sorunlara yol açabileceğini unutmayın.
Özel hastanelerde uyum süreci işletilmiyor. Varsa da ben duymadım. Hormon için heyet raporu lazım. Referans verdiğim linklerde detaylı olarak bilgiler mevcut.
Bende bir trans kadınım. Ve bende böyle olmasını uygun buluyorum. Orada trans seçeneği olsaydı doğru beyan gereği onu seçmeye zorlanacaktık. Ben Bir kadınım. Kimseye de ayrıca trans olduğumu söylemek zorunda değilim. Ne yani trans kadınlar farklı mı da öyle bir seçenek olacak. Oldu o zaman tuvaletleri de ayıralım. Trans bireyler ayrı tuvalete gitsin demek gibi saçma ve ayrımcı bir tutum bu. Asıl ayrımcı sizsiniz @Duygucuk
Yazdıklarını tekrar okudum bende böyle bir kanı oluştu yani seni yargılamak için de söylemedim ayrıca. “Sadece şu kadar insan intihar ediyor zaten bu normal bişey” gibi anlatıyorsun.
Ayrıca sırf anlasınlar diye ölümcül olmayan yerine bıçak saplayacağını söylüyorsun. Bu dediklerini yapma mantalitesinde isen kendini kanıtlamak için eyleme geçiyorsun demektir.
Ayrıca tamam içindekileri dök elbette ama burayı sadece biz değil herkes okuyor. Bunları göz önünde bulundurmak gerekir.
Sana yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yol gösteriyoruz. Ancak dönüp dolaşıp aynı yere geleceksek bir anlamı yok bunun.
Yaşın kaç bilmiyorum ama şu an ailenle yaşadığın için ekonomik özgürlüğünün olmadığını varsayıyorum. Okuluna derslerine çalış kendi hayatını kazanmaya bak. Bu süre içinde git doktora yavaş yavaş aileni de götür. Her şey zamanla rayına oturur.
insanlar sana yol göstermeye çalışıyor. Sen hala aynı kafadasın o zaman yazma güzel kardeşim.
Buda sana yaptığım son yorumumdur.
Biyolojik sıkıntılar yaşıyorsan en güzeli bir doktora gidip sıkıntıları anlatmak.
Aile konusuna gelecek olursak onları da anlamaya çalış yani kolay değil onlar içinde. En doğrusu bir doktora gitmek sorunlarını anlatmak ameliyat diyorsa olacaksın mecburen. Bu noktada aileni de daha doğru yönlendirme yaparlar. Ama seni tanımadığım için şimdi ne desem bilemedim. Biraz da tıbbi bir durum bu yani bizim isteklerimiz ile olacak bişey değil.
İntihar konusuna gelirsek seni bu noktada eleştirmek zorundayım. Ailene bir şeyler kanıtlamak için intihar düşünüyorsun gibi algıladım. Bu son derece yanlış bir şey. Başta kendine yazık yani intihar öyle bir şey değil. Yaşın kaç bilmiyorum ama kendine bu saygısızlığı yapma bence.
Bir de şunu unutma asla tamam sıkıntıların var anlıyorum ama bir sıkıntının çözümü başka bir sıkıntı değildir.
Hayatta başarılar dilerim.
Saç dökülmesi elbette yavaşlar diye düşünüyorum. Ama saç dökülmesinin başka sebepleri de olabilir. Gene en doğru bilgiyi doktor verecektir. Onun haricinde genel olarak arada bir saçları uçlardan makasla (jiletle asla kestirme) kesmek şampuan değişikliği vb. Çözümlere de bakmanı tavsiye ederim.
Sorduğunuz soruların hepsinin cevabı bu forumda mevcut. Daha önce çok ayrıntılı olarak gerek ben gerek diğer arkadaşlar süreç hakkında yazılar yazdı.
Yani bir kadın olarak tıbbi bir rahatsızlığın varsa tabiki doktora görünüp tedavisi neyse o şekilde tedavi olman faydalı olacaktır.
Yani bir insan maskülen veya efemine bir karakterde olabilir bunlar çok farklı şeyler. Daha önce bunları tartıştık burada. (Cinsel yönelim de farklı bir konu bu arada)
Ama yani işte “cinsiyetimi değiştireceğim” şeklindeki bir ifade bana çok doğru gelmiyor bunu da buradan belirtmem gerek. Oldukça da ürpertici ve doğru bulmuyorum. Bir insan durduk yere cinsiyet değiştirir mi?
Bir insanın kendi kendine öyle karar vereceği tercihlerde bulunabileceği bir konu olarak yansıtılmasını kendi adıma yanlış buluyorum.
Siz erkekseniz tıbbi olarak biyolojik olarak problem yaşamıyorsanız? Sırf fantezi olarak cinsiyet değiştirme gibi saçma sapan düşüncelere kendinizi kaptırmayın. Bunu “kendimi hep kız olarak hayal ettim”demenizden anlayabiliyorum. Bende kendimi uzaylı olarak hayal ediyorum mesela hayaller güzeldir ama kendinizi hayallere fazla kaptırmayın.
Çok geç olmadan bir psikiyatr ile görüşüp doktora da gerçekten hissettiklerimizi ve düşüncelerinizi anlatın buradan insanlardan fikir alıp ısmarlama bilgiler ile yalnızca kendinizi kandırır kendi hayatınızı mahvedersiniz.
Medeni bir insan zaten bu şekilde davranmamalı. Komşularla iyi ilişkilerin yanında en önemlisi seviyeli ve karşılıklı saygının korunduğu bir ilişki kurmak en sağlıklısı. Fazla samimi olmakta çoğu durumda karşı tarafın sizin iyi niyetinizi suistimal ettiği bu gibi durumlara sebebiyet verebiliyor.
Siz baştan özür dileyip alttan aldığınız için kendilerine böyle bir hak görmüşler belli ki. Zaten ortada özür dilenecek bir durum da yok. Sizi ilgilendirmez benim misafirim demeniz daha uygun. Kuzenim diye açıklama yapmanıza da gerek yok. Hukuki olarak da böyle bir şey mümkün değil. İçiniz rahat olsun. İnsanlara fazla yüz vermeyin muhattap olmayın. Bir probleminiz varsa muhattabınız ben değilim hukuki kanallardan çözün diyip kapatın kapınızı. Ev sahibinize de durumu açıklayın ki ilerde bu komşular durumu tek taraflı kendi açılarından anlatmaya kalkmasın.
Boşuna dememişler ev alma komşu al diye
tek basima hormon aldiktan sonra orsiektomi olabilir miyim peki?
Hayır olamazsınız.
Yani aslında kısaca şöyle söyleyebiliriz. Bir tedavi kişiye faydalı olmak zorunda bunun mesleki karşılığı literatürde nasıl geçiyor bilmiyorum fakat bir doktorun bir insanı bilerek kısır bırakması, sağlıklı bir uzvu kesmesi tamamen yasak ve suçtur.
Ek bilgi olarak; Cinsiyet değiştirme ameliyatları kişiler mevcut durumunda sağlıksız olduğu kabul edilmiş ve tedavi amaçlı yapılmaktadır. Bir keyifiyet söz konusu değildir. Bu durumun tespiti için de kişinin beyanı yeterli değildir. Yetkin bir sağlık kuruluşunun bu yönde görüş bildirir raporu gerekir. Türkiyede ekstra olarak mahkeme kararı da gerekir.
Kendine fazla yüklenme. Böyle zamanlarda insan kendini yorgun ve çaresiz hissedebiliyor. Bir uzmandan yardım almanız çok iyi. Bu sürecin de gerçekten zorlayıcı olduğunu neler hissettiğini tahmin edebiliyorum. Geleceğe dair belirsizlikler yaşıyorsun. Bunların üstesinden gelmek zor.
Ama kendini asla yalnız hissetme çünkü yalnız değilsin. Senin gibi binlerce insan var bu insanlarla bu süreci atlatacaksın. Seni seven insanlar var. Konuşmak dertleşmek istersen benimle konuşabilirsin.
Süreç ile ilgili bilgiler daha önce bu forumda defalarca yazıldı. İhtiyacın olan her bilgiyi bulabilirsin.
Aileni de dert etme inan onlar için de kolay değil. Bu süreç boyunca kırıcı ithamlarla da karşılaşacaksın aldırış etme. Ailene yüz çevirme. Eğitim durumunu bilmiyorum ama eğitimine özen göster. Mesleğin ve işin olması çok önemli.
Kendini yalnız hissetme sakın.
arch enemy - the day you died
Şöyle kulaktan dolma bilgilere çok inanmayalım bence.
Ben 2013 yılında hormon tedavisine başladım 2015 yılında da ameliyatımı oldum. ameliyat öncesi herhangi bir cinsel dürtü hissetmiyordum doğal olarak. Ameliyat olduktan sonra bu durum düzeldi. Hem cinsel olarak zevk duyuyorum hemde boşalabiliyorum hemde masturbasyon yapabiliyorum artık. Yani cinsel sağlığım düzeldi ameliyat olduktan sonra. Tabi bir kişi ameliyat olmadan bunları yapıyorsa bilemiyorum o konu tıp doktorlarının uzmanlık alanı.
Ayrıca masturbasyon yapınca ve boşalınca doğal olarak bir sıvı çıkışı da oluyor (yeterince iğrençleştik mi?) hani merak eden olursa diye söyledim.
Tabi benim ameliyatım daha farklı olabilir sizin durumunuzla bilemiyorum o kadarını.
Ayrıca etek giymekten hoşlanmıyorum makyaj yapmayı da pek sevmem. kadın olmayı şöyle şeyler ile bağdaştırmak da saçma bence...