Toplumsal Cinsiyet Kalıpları Üzerine

    • Official Post

    Forumda dikkatimi çeken bir konu var birkaç kişi "ben kadınsı giyinmeyi seviyorum", "ben kısa saçlı erkek gibi görünmeyi seviyorum" gibi söylemlerde bulunmuş. Bunun üzerine birşeyler yazmak istedim. Böylece forumda güzel bir tartışma konusu başlatmış oluruz.


    Benim çevremde de sık rastladığım LGBTİ bireyler arasında çok yaygın olan bu yanlışlığı düzeltmek gerekli diye düşünüyorum. En azından üzerinde düşünebiliriz.

    Öncelikle toplumda cinsiyetler üzerine bazı kalıplar var bunu çoğu kişi böyle kabul etmiş durumda; kadınlar uzun saçlı olur, erkekler kaşlarını aldırmaz gibi buna benzer bir sürü şey ile toplumsal cinsiyet kalıpları oluşturmuşuz. böyle kalıplar olduğu için de aslında bir sürü sorun doğmuş oluyor. Özellikle LGBTİ bireyler açısından.


    Örneğin en büyük sorun kavram karmaşası. Birisi çıkıp diyor ki ben kadın kıyafetleri giymeyi seviyorum ama cinsel organımla sorunum yok. bu durumda bu kişinin cinsiyet geçiş ameliyatı olması ne kadar doğru olur? Olmaz.


    Kadın kıyafetleri giymeyi sevmek ve erkeklere ilgi duymak ile biyolojik olarak kadın olmak farklı şeylerdir. Biyolojik olarak kadın olup karşı cinse ilgi duyup oldukça maskülen giyinen insanlar yok mu? Elbette var.


    Oysa toplumsal cinsiyet belası olmasa; kadınlara özgü, erkeklere özgü semboller, kıyafetler, davranış şekilleri olmasa birileri çıkıp ben kadınsı görünmeyi seviyorum ama kadın olmak istemiyorum demek zorunda kalmayacak. sadece biyolojik cinsiyet organları ile problemleri olanlar ameliyat ile durumlarını iyileştirip hayatlarına problemsiz olarak devam edebilecek, eşcinseller de davranışları ile yargılanmayacak.


    Ve en önemlisi bir sürü yeni kavram üretmek zorunda kalmayacağız. Herşey daha yalın ve basit olacak.


    Bence LGBTİ çalışmaları en çok toplumsal cinsiyet kavramını ortadan kaldırmaya yönelik olmalı. Sadece biyolojik cinsiyetler doğası gereği gündemde olmalı konuşulmalı. Bu sayede kadınların da toplumsal olarak erkeklere eşit olduğu bir düzen kendiliğinden oluşacaktır. Feminizm gibi akımlara gerek bile kalmayacaktır.


    Bizim tek düşmanımız toplumsal cinsiyettir. Eşcinsellerin toplumdan bu kadar dışlanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir.


    Toplumsal Cinsiyet bir beladır. Ve Yok edilmesi gerekir.


    Sokakta kadınlar ve erkekler aynı türden kıyafetler giyip aynı saç şekillerine karışık olarak sahip olsalardı ne güzel olmaz mıydı? Neden böyle bir ayrım var ki sanki? Toplumsal cinsiyet belası!


    edit: imlâ

  • Blue

    Changed the title of the thread from “Toplumsal Cinsiyet Kalıpları Üzerine Giyim” to “Toplumsal Cinsiyet Kalıpları Üzerine...”.
    • Official Post

    toplumsal cinsiyet kalıplarının var olması bile saçmalık, İlk düğme yanlış iliklenirse, gerisi de yanlış gidiyor, yanlış iliklenen düğme sayısı arttıkça düzeltmesi zorlaşıyor. bu durum da aynen buna benziyor. çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler Blue

  • bir kişiye toplum tarafından yüklenen kalıplardır yada ismi cinsiyettir.kişi biyolojik olarak (kadın/erkek) dünyaya gelse de toplumun yaptırımları sonucu kendisine atfedilen cinsiyet de denilebilir.Küçüklükten başlar bu kalıplar erkekler araba silahla oynatılır kız çocukları bebek mutfak gereçleri ile rolleri bellidir ; ileri ki seviye de erkekler ağlamaz sen erkeksin güçlü ol kadın süslüdür, kadın kendini beğendirmek zorundadır, kadın dişildir çalışmasına gerek yoktur, kadın namustur. bir nevi feodal baskının sonuçları da diyebiliriz.

  • Ben genderfluid'im. genelde kadın tarafım baskın geliyor. cinsiyetimize karar veren kromozomlar (x ve y) ile hislerimizi oluşturan hormonlar (testosteron ve östrojen) aynı pakete dahil değil. cinsiyetiniz erkek (xy) olabilir ancak kendinizi kadın gibi (östrojen) hissedebilirsiniz.

    Akışkanlarda ise sabit bir kimlik yok. Adı üzerinde ‘akışına’ bırakıyorlar.

    Akışkan cinsiyet, sadece bir cinsiyet kimliği değil, bir kavram olarak da ifade edilebilir. Cinsiyetler arasındaki kesin yargıları ve heteronormativiteyi ortadan kaldırıp, bu ikileme mecbur etmiyor. Panseksüellik gibi bir cinsel yönelim değil bu. Kime ilgi duyduğunuzdan çok kim olduğunuzla ilgili.

    Bununla beraber, ‘cinsel kimlik farkındalığı’ bazı bireylerde ileri yaşlara kadar ortaya çıkmamış olabiliyor. Başka bir deyişle, bazı bireyler deneyip keyif alana kadar cinselliğin belli yönlerini fark edemiyorlar, yetişkinlik dönemine kadar daha önce var olmayan histerik yanları olduğunu keşfedemiyorlar.

    Zamanla kendini cinsel akışkan olarak tanımlayan daha çok insan olacak.

    Cinsiyet akışkanlığı bu kadarla sınırlı değil. İnsanlar kendilerini tanıdıkça yeni kavramlar da ortaya çıkacak ve ikili cinsiyet kavramına dayanan ötekileştirmeler yerini farklılıkları anlamaya ve hoşgörüye bırakacak.

    Ruhun cinsiyeti yoktur ve cinsiyeti olmayan bir beden ruhuyla en yüksek uyum içerisindedir.

    Edited once, last by Aysar ().

  • Toplumsal cinsiyet kalıpları tek düze bir insan formundan farklılığı ve kişiselliği de sağlamaz mı bir de bu açıdan değerlendiremez miyiz? kadınlar erkekler LGBTİ'ler her biri kendi karakterinin yansıması olan kişiliği yansıtmıyor mu? Sadece bu açıdan değerlendirmek biraz fazla basite almak olmuyor mu sayın Blue? Yani toplumsal cinsiyet toplumsal düzeyde gerçekleşen evrimin bir halkası değil midir?

    Winter is Coming:!:

    • Official Post

    Arya Stark öncelikle mesajın için teşekkür ederim. Güzel bir konuya deyinmişsin. Aslında toplumda kişiliğimizi yansıttığımız elbetteki doğrudur. Ve bunu kıyafetlerimiz ile davranışlarımız ile insanlara yansıtmayı severiz. Hem bu sayede insanlara karşı kendimizi önceden tanıma imkanı veririz hem de insanları bu şekilde tanımaya çalışırız. Örneğin yüzü tamamen maske ile kapalı bir insanın bize ürkütücü gelmesinin temelinde bu yatar.


    Ancak bu çeşitliliği cinsiyet kalıpları üzerinden yapmamıza da gerek yoktur. Bilakis bu kalıplar bizim olmak istediğimiz kişiliğe ket vurur ve belirli bir düzlemde sıkışıp kalmamızı sağlar. Benim mesajımda belirtmek istediğim insanları tek düze bir hale getirip onları sıradanlaştırmak değil, aksine onlara hiçbir yargıya ve hiçbir kalıba sokmadan istedikleri şekilde özgürce yaşamalarını sağlayacak bir model oluşturma çabasıydı.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!