1. Dashboard
  2. Latest Events
  3. Chat
  4. Articles
  5. Members
    1. Recent Activities
    2. Users Online
    3. Member Accesses
    4. Search Members
  6. Forum
    1. Unresolved Threads
  7. Blog
    1. Articles
  8. Filebase
  9. Gallery
    1. Albums
    2. Map
  10. Calendar
    1. Upcoming Events
    2. Map
  11. Contact
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • Blog Articles
  • Files
  • Gallery
  • Events
  • More Options
  1. LGBTI Community in Turkey
  2. Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Forum
  3. Main Category
  4. General

Toplumsal Cinsiyet Kalıpları Üzerine

• Blue
  • 25 October 2018 at 6:38 am
1st Official Post
  • Blue
    Moderatör
    • Expert
    • Interpreter
    Reactions Received
    40
    Trophies
    2
    • 25 October 2018 at 6:38 am
    • Official Post

Forumda dikkatimi çeken bir konu var birkaç kişi "ben kadınsı giyinmeyi seviyorum", "ben kısa saçlı erkek gibi görünmeyi seviyorum" gibi söylemlerde bulunmuş. Bunun üzerine birşeyler yazmak istedim. Böylece forumda güzel bir tartışma konusu başlatmış oluruz.

Benim çevremde de sık rastladığım LGBTİ bireyler arasında çok yaygın olan bu yanlışlığı düzeltmek gerekli diye düşünüyorum. En azından üzerinde düşünebiliriz.

Öncelikle toplumda cinsiyetler üzerine bazı kalıplar var bunu çoğu kişi böyle kabul etmiş durumda; kadınlar uzun saçlı olur, erkekler kaşlarını aldırmaz gibi buna benzer bir sürü şey ile toplumsal cinsiyet kalıpları oluşturmuşuz. böyle kalıplar olduğu için de aslında bir sürü sorun doğmuş oluyor. Özellikle LGBTİ bireyler açısından.

Örneğin en büyük sorun kavram karmaşası. Birisi çıkıp diyor ki ben kadın kıyafetleri giymeyi seviyorum ama cinsel organımla sorunum yok. bu durumda bu kişinin cinsiyet geçiş ameliyatı olması ne kadar doğru olur? Olmaz.

Kadın kıyafetleri giymeyi sevmek ve erkeklere ilgi duymak ile biyolojik olarak kadın olmak farklı şeylerdir. Biyolojik olarak kadın olup karşı cinse ilgi duyup oldukça maskülen giyinen insanlar yok mu? Elbette var.

Oysa toplumsal cinsiyet belası olmasa; kadınlara özgü, erkeklere özgü semboller, kıyafetler, davranış şekilleri olmasa birileri çıkıp ben kadınsı görünmeyi seviyorum ama kadın olmak istemiyorum demek zorunda kalmayacak. sadece biyolojik cinsiyet organları ile problemleri olanlar ameliyat ile durumlarını iyileştirip hayatlarına problemsiz olarak devam edebilecek, eşcinseller de davranışları ile yargılanmayacak.

Ve en önemlisi bir sürü yeni kavram üretmek zorunda kalmayacağız. Herşey daha yalın ve basit olacak.

Bence LGBTİ çalışmaları en çok toplumsal cinsiyet kavramını ortadan kaldırmaya yönelik olmalı. Sadece biyolojik cinsiyetler doğası gereği gündemde olmalı konuşulmalı. Bu sayede kadınların da toplumsal olarak erkeklere eşit olduğu bir düzen kendiliğinden oluşacaktır. Feminizm gibi akımlara gerek bile kalmayacaktır.

Bizim tek düşmanımız toplumsal cinsiyettir. Eşcinsellerin toplumdan bu kadar dışlanmasının en büyük sebeplerinden bir tanesidir.

Toplumsal Cinsiyet bir beladır. Ve Yok edilmesi gerekir.

Sokakta kadınlar ve erkekler aynı türden kıyafetler giyip aynı saç şekillerine karışık olarak sahip olsalardı ne güzel olmaz mıydı? Neden böyle bir ayrım var ki sanki? Toplumsal cinsiyet belası!

edit: imlâ

• Next Official Post
  • Blue 25 October 2018 at 6:44 am

Changed the title of the thread from “Toplumsal Cinsiyet Kalıpları Üzerine Giyim” to “Toplumsal Cinsiyet Kalıpları Üzerine...”.
  • Tahir
    Guest
    • 25 October 2018 at 6:45 am

Çok güzel yazmışsınız ellerinize sağlık

• Nikopol
    Katılımcı Üye
    Reactions Received
    124
    Articles
    3
    Images
    3
    Videos
    4
    Birthday
    Jan 6th
    City
    İstanbul
    • 25 October 2018 at 7:02 am
    • Official Post

toplumsal cinsiyet kalıplarının var olması bile saçmalık, İlk düğme yanlış iliklenirse, gerisi de yanlış gidiyor, yanlış iliklenen düğme sayısı arttıkça düzeltmesi zorlaşıyor. bu durum da aynen buna benziyor. çok güzel bir yazı olmuş, teşekkürler Blue

• Previous Official Post
    • Next Official Post
  • b_r_k_l
    New Member
    Reactions Received
    4
    • 25 October 2018 at 11:36 pm

bir kişiye toplum tarafından yüklenen kalıplardır yada ismi cinsiyettir.kişi biyolojik olarak (kadın/erkek) dünyaya gelse de toplumun yaptırımları sonucu kendisine atfedilen cinsiyet de denilebilir.Küçüklükten başlar bu kalıplar erkekler araba silahla oynatılır kız çocukları bebek mutfak gereçleri ile rolleri bellidir ; ileri ki seviye de erkekler ağlamaz sen erkeksin güçlü ol kadın süslüdür, kadın kendini beğendirmek zorundadır, kadın dişildir çalışmasına gerek yoktur, kadın namustur. bir nevi feodal baskının sonuçları da diyebiliriz.

• Aysar
    New Member
    Reactions Received
    7
    Trophies
    1
    • 26 October 2018 at 2:46 am

Ben genderfluid'im. genelde kadın tarafım baskın geliyor. cinsiyetimize karar veren kromozomlar (x ve y) ile hislerimizi oluşturan hormonlar (testosteron ve östrojen) aynı pakete dahil değil. cinsiyetiniz erkek (xy) olabilir ancak kendinizi kadın gibi (östrojen) hissedebilirsiniz.

Akışkanlarda ise sabit bir kimlik yok. Adı üzerinde ‘akışına’ bırakıyorlar.

Akışkan cinsiyet, sadece bir cinsiyet kimliği değil, bir kavram olarak da ifade edilebilir. Cinsiyetler arasındaki kesin yargıları ve heteronormativiteyi ortadan kaldırıp, bu ikileme mecbur etmiyor. Panseksüellik gibi bir cinsel yönelim değil bu. Kime ilgi duyduğunuzdan çok kim olduğunuzla ilgili.

Bununla beraber, ‘cinsel kimlik farkındalığı’ bazı bireylerde ileri yaşlara kadar ortaya çıkmamış olabiliyor. Başka bir deyişle, bazı bireyler deneyip keyif alana kadar cinselliğin belli yönlerini fark edemiyorlar, yetişkinlik dönemine kadar daha önce var olmayan histerik yanları olduğunu keşfedemiyorlar.

Zamanla kendini cinsel akışkan olarak tanımlayan daha çok insan olacak.

Cinsiyet akışkanlığı bu kadarla sınırlı değil. İnsanlar kendilerini tanıdıkça yeni kavramlar da ortaya çıkacak ve ikili cinsiyet kavramına dayanan ötekileştirmeler yerini farklılıkları anlamaya ve hoşgörüye bırakacak.

Ruhun cinsiyeti yoktur ve cinsiyeti olmayan bir beden ruhuyla en yüksek uyum içerisindedir.

Edited once, last by Aysar (26 October 2018 at 2:14 pm).

• Arya
    Participating Member
    • Appreciated
    Reactions Received
    167
    Trophies
    1
    • 31 October 2018 at 12:39 am

Toplumsal cinsiyet kalıpları tek düze bir insan formundan farklılığı ve kişiselliği de sağlamaz mı bir de bu açıdan değerlendiremez miyiz? kadınlar erkekler LGBTİ'ler her biri kendi karakterinin yansıması olan kişiliği yansıtmıyor mu? Sadece bu açıdan değerlendirmek biraz fazla basite almak olmuyor mu sayın Blue? Yani toplumsal cinsiyet toplumsal düzeyde gerçekleşen evrimin bir halkası değil midir?

Gökyüzünde uçmalıyız.

• Blue
    Moderatör
    • Expert
    • Interpreter
    Reactions Received
    40
    Trophies
    2
    • 31 October 2018 at 1:40 am
    • Official Post

Arya öncelikle mesajın için teşekkür ederim. Güzel bir konuya deyinmişsin. Aslında toplumda kişiliğimizi yansıttığımız elbetteki doğrudur. Ve bunu kıyafetlerimiz ile davranışlarımız ile insanlara yansıtmayı severiz. Hem bu sayede insanlara karşı kendimizi önceden tanıma imkanı veririz hem de insanları bu şekilde tanımaya çalışırız. Örneğin yüzü tamamen maske ile kapalı bir insanın bize ürkütücü gelmesinin temelinde bu yatar.

Ancak bu çeşitliliği cinsiyet kalıpları üzerinden yapmamıza da gerek yoktur. Bilakis bu kalıplar bizim olmak istediğimiz kişiliğe ket vurur ve belirli bir düzlemde sıkışıp kalmamızı sağlar. Benim mesajımda belirtmek istediğim insanları tek düze bir hale getirip onları sıradanlaştırmak değil, aksine onlara hiçbir yargıya ve hiçbir kalıba sokmadan istedikleri şekilde özgürce yaşamalarını sağlayacak bir model oluşturma çabasıydı.

• Previous Official Post
  • Frank Gallagher
    Participating Member
    Reactions Received
    251
    Trophies
    1
    Blog Articles
    1
    Files
    14
    Images
    1
    Videos
    100
    • 31 October 2018 at 1:57 am

Toplumsal cinsiyet kalıplarının rastgele oluştuğunu sanıyorum, zamanla alışkanlık, kültürleşme ve sonuncunda hayatımızın bütünü haline gelmiş.

• Gri
    New Member
    Reactions Received
    3
    • 6 November 2018 at 6:31 pm

Mühim olan beyindir, gerisi şekildir. Önemli bir konuya değinmişsiniz. Teşekkürler!

lp

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!

Register Yourself Login

Chat

• Toggle autoscroll
    Huzur

bir erkek arıyorum

14:01
    Huzur

var kimse

14:01
    ATLAS

eskiden telsizler vardı, herkes "brek brek, arkadaş arıyorum" diye konuşurdu, ne günlerdi o günler, eskidendi herşey çok eskiden...

14:57
    Huzur

selam

15:28
    Huzur

ben 'stanbuldan

15:29
    Ahmet0017

Selam

16:03
    Emretural

Eskişehir de gay ama arkadaş ilişkimi güçlendirecek kişi arıyorum

03:07
    my room 55

Merhaba

07:53
    my room 55

Samsundan selam

07:54
    my room 55

Gunsaydin

09:54
    my room 55

Arkadas you

09:56
    my room 55

Yokmu

09:56
    godofunicorn

Mersinde ev arkadaşı arayan varmı

18:38
    godofunicorn

Mersinde ev arkadaşı arıyorum lütfen yardim edin

03:27
    Gocebe00

İstanbulda ki firuzağa hamamına giden var mı

22:23
    seher01

Resim gitmiyormu burda

20:27
    kerimmm

Kendime sanal trans veya bisex arkadaş arıyorum

23:12
    harunmlbb

Selam

06:54
    harunmlbb

İstanbul da oturuyorum 22 yaşındayım Tanışmak isteyenler yazsin

06:54
    Yahya Balci

Ben tanışmak isterim

00:56
    Yahya Balci

Kim benimle arkadaş olmak ister

00:57
    Alpaslan29

Merhaba ben tanışmak isterim

12:25
    Zaliminkizi1990

Selam Zehra bana dönüş yapabilirmisin

19:02
    Zaliminkizi1990

Selam herkese bayan arkadaş arıyorum ilgilenenler dönüş yapsın

19:14
    Zaliminkizi1990

Selam bana ulaşa bilirsin

19:39
    jadeozden34

Selam merhaba istanbula bir ev arıyorum

22:52
    jadeozden34

Evi olan birinin yanına gitmek isterim 5 gündür sokakta kalıyorum

22:55
    1985_mert

Merhaba

23:52
    1985_mert

Arkadaş arıyorum tanişabilecegim birileri varmi

00:17
    boraakin

Selamlar

03:37
    darkroom

Merhaba

09:50
    darkroom

Bir süre bayburt

09:50
    Haydar Dede

Ankara ev arkadaşı arayan varsa yazsın bana

12:35
    deniz45

Merhaba manisa izmir kimler var

00:36
    merta

Muğla milasta ev arkadaşı arıyorum kışa kadar kalabileceğim ücreti mukabilinde iş için burdayım kasıma kadar

04:30
    bursa1616

Merhaba

09:48
    bursa1616

Bursadan katılıyorum

09:48
    bursa1616

Bursa da gay hamami varmi

09:49
    bursa1616

<3

09:49
    ogimogi

selamalr herkese

10:54
    ogimogi

yeni geldim buraya

ogimogi

hbet olayı bayağı iyiymiş be

ogimogi

sohbet*

muro

Selam yeniyim

17:59
    dezenfektan can

Merhaba İzmir den varmı twink

18:58
    dezenfektan can

18 i doldurmuş

dezenfektan can

Trans olur

ATLAS

bursa1616 bursa1616 sın, bursa'dan katılıyorsun, ve bursa'da gay hamamı mı soruyorsun ???

20:42
    deniz45

Merhaba nasilsiniz

13:19
    cafiyy

denizli akitiff var mıı

17:16
Firewall Sponsor
Cloudflare
Community Software Sponsor
Community Software Sponsor
Workspace Sponsor