Gerçekten bir Tanrı var mi?

  • Sümer mitlerini okumanızı tavsiye ederim , öyle kült şeyler var ki şuan ki 4 semavi dinin nasıl şekillendiğini anlamanıza yardımcı olabilir.

    • Resmi Gönderi

    Aslında bu bahsettiğiniz önerme oldukça popüler. Buradaki temel yanılgı da; çölde kumun arasından çıkan bir vidanın rastgele oluşma ihtimalinin insan algısında rastgele oluşma ihtimalini kabul edemeyişinden kaynaklanıyor. Karmaşık bir yapının birden rastgele oluşma ihtimali yerine karmaşık yapıların yavaş yavaş ortaya çıkması ihtimalinin düşünülmüyor oluşu. Tıpkı biz canlıların basit tek hücreli salak şeylerden bugün birbirimizi katleden daha salak? ve karmaşık canlılara dönüşmesi gibi. Aslında ne kadar düşükte olsa böyle bir ihtimal var. Hatta bir maymunun piyano tuşlarına rast gele basarak ludwing Van'ın 9. Senfonisini hatasız çalma ihtimali bile matematiksel olarak sıfır olamaz. Yani milyonlarca alternatif arasından bir tanesinin istenen sonucu vermesi ise fazlasıyla olağandır. Örneğin sayısal lotodan büyük ikramiye kazanma şansınız neredeyse aşağı yukarı 14 milyonda bir gibi neredeyse imkansız görünecek bir ihtimaldir. Bu evde otururken çatınıza uçak düşme ihtimalinden bile hayli fazla (büyük şehirler için) ANCAK Türkiyede yaklaşık 10 milyon kişi loto oynuyorsa bu 10 milyon kişiden HERHANGİ birisine büyük ikramiye çıkma olasılığı neredeyse %80 lerdedir. Yani loto oyunu için ikramiyenin herhangi bir insana çıkma ihtimali çok yüksek iken size çıkma ihtimali çok düşüktür. Dünyanın var olması bize göre çok düşük birtakım ihtimaller silsilesinin peşi sıra "mucizevi" bir şekilde oluşması olarak kabul edilebilir. Biz bu fenomene Tanrının varlığı gibi kolaycı bir bakış açısı veya olasılık, çoklu evrenler gibi hipotezler geliştirmiş olsak ta bunun tam olarak cevabını verebilmemiz mümkün görünmemektedir


    Tabi bir de işin felsefi boyutları da var. Birçok filozof bu konuda ilginç yaklaşımlar öne sürmüştür.


    Şunlar ilginizi çekebilir:


    (bkz: nihilizm)

    (bkz: entropi)

    (bkz: olasılık)

    (bkz: teizm)


    Not: Bence tanrı var.

  • Gerçekten bir Tanrı vardır, ve bizleri yaratmakta etkili olmuştur. Rabb'imiz bizleri renk renk ve farklı farklı yaratmıştır ki birbirimizi bulup kaynaşmamızı hoş görmüştür. Tanrı'nın varlığını inkar etmek, eşcinsellikle savunulmuş olmuyor. Tanrı eşcinseli de yarattı, ona hak ve özgürlükleri de verdi. Homofobi'ye de kitabında karşı çıkmıştır ve inananlara bu mesajı vermiştir. Ama tanrının kutsal kitabında ki mesajlarını sakladıkları gibi bizlere yıllar boyunca yabancı dilde okuttular. Tanrı'nın kitabı diye ona ve peygamberlere atfettikleri kitaplardan, asıl mesajları gizlemeye davrandılar. LGBTİ bireyleri'nin bu kadar acı çekmesine sebep homofobidir. Tanrı bir yaratıcıdır ve bazı özel isimler verilmektedir (Rabb) (ALLAH) (Mevla) gibi isimlerle de anılmaktadır. Tanrı'nın varlığına delkil yaşadığımız evrendir ve mesajlardan birisinde ise ''Göğü biz yaptık ve (genişleticisiyiz)'' anlamlı mesajını bir kaç yıl içinde bilim adamları yıldızların birbirinden uzaklaşarak evrenin genişlediğini açıkladı. Tanrı bizim Dünya'ya gelmemize vesiledir, ruhumuzun tekammül evresinde iken madde deneyimi kazanması açısından bedenlenmiştir. Tanrı ise yüce kudretiyle bizleri olgunlaştırmak için bir kaç sefer daha dünya'ya göndermektedir. Farklı bir bedenle ve önce ki hayatımızda neler yaptığımızı hatırlamaksızın, bizler tekammül seviyesinde insan olma seviyesine kadar erişmemiz tanrı sayesindedir. Eşcinsel olmak, tanrı'nın varlığını red etmek değildir. İnançsızlığı yaymayı görev edinmiş kimselerin tanrı hakkında olumsuz ve çarpıtmalı yorumları da bizim Tanrı'ya olan inancımızı sarsmamalıdır. Tabi Tanrı'yya inanmamak da bir görüştür ve saygı duyulmalıdır. Tanrı doğru yolu kendi irademizle bulmamızı ister ve rahmeti ile dolu tüm evrende Tanrı'nın olduğuna işaretleri ile doludur. Tanrı'nın mesajı bizlere gönderilmiş iken ve mesajlarının saklanma çabası içerisine girenlerden dolayı doğru yolun bulunması kolaylaşmaz. Tekammül evresinde başka alemleri ziyaret edeceğimiz ve her alem de huzurunda olduğumuz da vardır. Tanrı alemleri yaratmıltır ve Tanrı'nın rahmeti yaratılan mucizeler de gizlidir...

  • Kısa ve net, en azından şimdilik bilemeyiz. Bok da çıkabilir.

  • Skfmsfolfpsğgşe şu bayat şeyi kullanmanın mükemmel yerinde bir hareket olduğunu düşünmüşsünüzdür eminim. Sizin gibi kendini zeki sanan kişilerin bu tarz şeyler için pusuda beklediğini anlamak zor değil ekfkskfk. Müslüman olmamam ve kendi fikrimi belirtmem neden bana hakaret etmenizi gerektiriyor? Basit bi espriyi kaldıramayacak kadar öfkeli olmanız da “barış yanlısı bir hoşgörü dini” ile bayağı uyumluymuş cidden yazık.

  • Evrim ve Büyük Patlama

    Evrim de büyük patlama da biyolojik ve fiziki sistemlerin nasıl oluştuğuna açıklık getirmeyi hedefleyen teoriler. İkisinde de tanrının yokluğuyla ilgili bir tez öne sürülmüyor. Hatta baktığımızda büyük patlamadan öncesindeki durumlar için teknolojimiz yetersiz kalıyor, henüz açıklayamıyoruz.
    Dolayısı ile büyük patlama ve evrim tanrının yokluğuna kanıt gösterilemeyeceği gibi bu denli elegant sistemlerle bizim olduğumuz forma gelmemiz, tanrının yaratılış biçiminin bu olabileceğini gösteriyor.

    Tanrı islam dinine göre mucizeleri bilimin açıklayamayacağı şekillerde gerçekleştirmemiş. Musa peygamberin denizi yarması gibi "mucizelere" bilim şu anda açıklık getirebiliyor ve bu durumların ihtimal dahilinde olduğunu söylüyor. Dolayısı ile tanrı insanı da bir anda yaratmak yerine bilimin açıklayabileceği gibi, aşamalar dahilinde ve benim görüşüm olarak da Evrim dahilinde yaratmıştır. En azından ben bu şekilde düşünüyorum.

    Çok sevdiğim bir söz vardı: "Kuran evreni açıklıyorsa ve bilim de evreni açıklıyorsa kuran ile bilim ters düşemez, buyurun kuranı bilim ile test edelim."


    Sümerler

    Sümer argümanında ise şu şekilde bir bakış açısı getirilebilir: Sümerlerdeki tanrı anlayışı ile diğer dinlerdeki tanrı anlayışlarının benzerlik sebebi aslında hepsine tek bir yaratıcı tarafından dinin gönderilmiş olması. Dini bir hikaye olarak düşünürsek evet bir topluluktan diğerine yayılması uygun gözükebilir ama dini tek bir tanrı tarafından gönderilmiş bir olgu olarak düşünürsek de bu sistemde işlemeyen bir çark bulunmuyor. Sonuçta her topluluğa bir peygamberin gönderildiği anlatılıyor bu dinlerin kutsal kitaplarında. Dolayısı ile dinin bir noktadan yayılma düşüncesi de tanrının gerçekten var olduğu düşüncesi de eşit paya sahip bu konuda.


    Kuranın oluşturulabilirliği

    Baktığımızda insan toplulukları hakkında çok fazla psikolojik, devlet yapısı hakkında çok fazla siyasal, insan bedeni hakkında bir ton sağlık alanında v.b geçerli tez bulunduran Kuran'ın -günümüzde herhangi bir alandaki 1 adet tezin oluşma süresi en az 3 yıl olmak üzere bazen 10 yıl sürebiliyorken- rastgele düşüncelerle tek bir ömür içerisinde elden çıkmasını pek mümkün bulmuyorum. Muhammed'in muazzam bir zekası olsaydı bile bunca geçerli ifadeyi düşünmeye ve bu düşünceleri yaymaya ömrü yetmezdi diye düşünüyorum.


    Daha fazla yazmayı gerçekten isterdim ama yorgun olduğum bir ana denk geldi bu yazı, son paragrafı devam bile ettiremedim x)

  • Kaynak alarak cevap vermek istemediğim bir soru buna kendimce cevap vermek istiyorum Tanrı olduğuna varlığına inanıyorum çünkü bizim yaratılmamız öyle küçük bir şey değil bir batlama sonucu olması inanılmaz değil mi bir kaos ortamından mükemmel bir şey çıkması onunda Dünya olması bunların olması için birisi olması gerekmez mi vüculduma her baktığımda incelediğimde bu mühteşem sistemi birisi yapmadan nasıl olumuş olabilirki sanki doğada nereye baksam ağaçlara hayvanlara bi yaratıcının izini taşıdığını görüyorum:)

  • Skfmsfolfpsğgşe şu bayat şeyi kullanmanın mükemmel yerinde bir hareket olduğunu düşünmüşsünüzdür eminim. Sizin gibi kendini zeki sanan kişilerin bu tarz şeyler için pusuda beklediğini anlamak zor değil ekfkskfk. Müslüman olmamam ve kendi fikrimi belirtmem neden bana hakaret etmenizi gerektiriyor? Basit bi espriyi kaldıramayacak kadar öfkeli olmanız da “barış yanlısı bir hoşgörü dini” ile bayağı uyumluymuş cidden yazık.

    Fikrinize saygim sonsuz benide ilgilendirmez lakin herkesin tartistigi bir konuda bu illaki din olmak zorunda da degil fikir beyan edemeyip nahoş bir kelime kullanmanizi elestirdim. Hakkimda soylediginiz bunca itham sizin dusunce seklinizin ürünü, size ait benimle yada kisiligimle bir ilgisi yok, saygilar.

  • Bu konu misafirlerden gizlenmiş 14 mesaj daha içeriyor, lütfen Kayıt Olun veya okumaya devam etmek için Giriş Yapın.

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!