Güzel bir konu başlığı olmuş. Çokca yorum yazılsa hepsi genel bir davranış paydası oluşturabilir.
Örneklerini çokca hem kendimde hem çevremde gözlemliyorum.
Yahudiler hakkında İslami cemiyetlerde hemen yapılıveren negatif genellemelere denk gelirsem müdahele ediyorum. Genelleme en çok bize yapılmış ve zarar vermiş. Ama benimde kontrolsüz anlarım oluyor.
Kadınların dinde takva ile ilgili ifadelerinin erkekler tarafından dillendirilmesini de bu kapsamda düşünüyorum. iyi diyeyim derken yanlı ve ters oluyor.
Hristiyan yada Budist olması alim olduğunda eserinde atıf bile yapabilir oluyor. Ama iş dostlar meclisinde dünya kurtarmanın şevkindeylen "onlarrr" deyip genelleniveriyor.
Free speech 20. yy için idealdi. Başaran başardı. Artık kimse bahsetmiyor. Ama biz daha varamadık bile... Hal böyle olunca benden önceki kuşak genelleme ile puan yapıştırıyor. Akranlarım geleneksel değerler adı altında genelleme yapıyor ama bunu yaparken de sebepler sıralamaya kalkıp batırıyor. Benden sonraki kuşak ise tahammülsüz ve genelleme düşmanı... Hala tam notayı tutturamıyoruz.
Genelleme o genelin ne kadar başlık altına girip aynı olabildiğine göre doğruya yaklaşır. Yanılma payı ile beraber bir hüküm belirlenebilir. Mümkünse bu hükmü ben vermek istemiyorum. Ama bazen hâdiseler fırsat vermiyor. O zaman da genelleme ile kendime göre en yakın bakışı sahipleniyorum.
Küfür edebilme bahsi de önemli. Bu ara denk geldiğimde görüyorum. okul çıkışlarında gençlerin kolay küfür edildiklerini görmek beni üzüyor. Artmış azalmış demekten çok, bunun yakışmadığını söylemek istiyorum.
Saygı ve tolerans yada tahammül, en olmaz hali ile de olsa, genelleme ile tohumu ekilen nefret suçuna tercih ederim.