Cinsiyet Değiştime İçin Yapılması Gerekenler

  • Öncelikle merhaba arkadaşlar, foruma yeni üye oldum.


    18 yaşında, transseksüel bir arkadaşınızım. Transseksüel olduğuma dair hiçbir şüphem yok. Artık reşit de olduğuma göre aileme de açılmam gerektiğini düşünüyorum. Açılmadan önce bu işin aşamalarını, işlemleri bilmem gerektiğini düşündüm. Cinsiyetimi değiştirmek, kız olmak istiyorum. İnternette birazcık araştırmış olsam da çok güncel, yeterli bir kaynak bulamadım. Birkaç şey okudum ama yeterli bulmadım. Aileme açılmadan önce de neler yapmam gerektiğinin hepsini bilmek istiyorum. Bilen birisi ilk önce neler yapmam gerekiyor, işlemler ne kadar sürer, psikiyatriden rapor almak için neler gerekiyor, utanç verici şeyler yaşayacak mıyım (sosyal anlamda değil, rapor alırken vs.), hormon kullanmaya ne zaman başlarım, tüm işlemler ne kadar tutar, ileride meslek edinirken sıkıntı yaşar mıyım, hormonlar sesin incelmesi için yeterli mi, göğüslerimin belirginleşmesi için yeterli mi yoksa silikon yapmam gerekir mi ve en önemlisi Türk doktorlarına güveniyorum ama sizce Türkiye'de erkekten kıza geçiş başarılı mıdır, kıza çok benzer miyim yoksa ileride ABD'de, İran'da falan mı olmalıyım? Teşekkür ederim.

    <3

  • Merhaba, aramıza hoşgeldin.


    Öncelikle ailene nasıl açılacağın konusunda sana söyleyebileceğim tek şey sürecini takip eden psikiyatr ile birlikte ailene durumu anlatmak olacak. Bence en doğru bu şekilde olur. tabi seni ve aileni tanımadığım için bu konuda birşey söyleyemem.


    Trans geçiş süreci temel olarak hukuki ve tıbbi ve sosyal olarak üçe ayrılır. İlk önce sosyal anlamda aileni ve kendini bu duruma adapte etmelisin.


    Trans geçiş sürecinde çok bilinen yanlışlardan bir tanesi ilk önce hastaneye başvurmak. Aslında yapmanız gereken ikamet ettiğiniz bölgedeki asliye hukuk mahkemesine cinsiyet bilgisinin yeniden düzenlenmesine dair nüfus müdürlüğüne karşı bir dava açmanız gerekiyor. (Kanunen bir taraf olma zorunluluğu) Nüfus müdürlüğü de bu durumu sizden ispat etmenizi bekliyor. Hakimde sizi kendi uygun gördüğü bir eğitim araştırma hastanesine incelenmek üzere sevk ediyor. Burada sürecin hangi hastanelerde takip edildiğini söyleyebilirsiniz. Zaten zorluk çıkartmazlar.


    Hastaneye sevk olduğunuz zaman psikiyatri takibi başlıyor. Eğer sosyal hayatınızda geçiş yapacağınız cinsiyete uygun iseniz (Gerçek yaşam deneyimi) psikiyatri süreci daha çabuk biter. Ortalama 1 yıl kadar sizi takip ediyorlar. Gerçek yaşam deneyimi uygulamanızı istiyorlar. Daha sonra psikiyatri sizin transseksüel olduğunuza kanaat getirirse sizi heyete çıkartıyorlar ve hormon tedaviniz başlıyor. Yaklaşık 1 yıl hormon tedavisi devam ediyor. Daha sonra tekrar kurula çıkıyorsunuz ve bu kurulda ilk önce başvurduğunuz mahkemeye bir cevap gidiyor. Bu kağıdı sizin kolunuza mühür basarak elden de teslim edilmesini isteyebilirsiniz. Bu sayede daha hızlı mahkemeye ulaşacaktır. Daha sonra duruşma gününü bekliyorsunuz. Ameliyat olabileceğinize dair mahkeme kararını alıyorsunuz. Bu mahkeme kararının 15 gün itiraz süresi bulunduğu için karşı taraf itiraz etmezse 15 gün içinde karar kesinleşiyor. Nüfus müdürlüğü zaten karara itiraz etmeyecektir.


    Türkiye'de bu ameliyatı olmanı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yine de kararınız Türkiye'de ameliyat olmaksa sınırlı sayıda doktorlar bu ameliyatı yapabiliyor. Bu süreçlerin tamamı yaklaşık 3 yılınızı alacaktır. Ancak bu durum sadece Türkiye'ye özel bir durum değil. Birçok ülkede tıbbi süreç bu şekilde. Sadece yasal süreçleri değişik olabilir. Mahkeme süreci de zaten hastane sürecine paralel ilerleyeceği için sıkıntı olmaz. Mahkeme süreci ile ilgili daha detaylı bilgi için özel mesaj atabilirsin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.


    Bu ameliyatları en sağlıklı şekilde tayland'da yapıyorlar ki kesinlikle tavsiye edeceğim yegane ülke orasıdır. Bu bizim Türk doktorlarının başarısız olduğu için söylemiyorum. Sadece yaygın değil ve bu ameliyatı yapacak doktor bulmak zor.


    Ameliyat olduktan sonra tekrar mahkeme süreci başlıyor. Daha doğrusu daha önce açtığın dava devam ediyor. Mahkeme seni tekrar hastaneye sevk ediyor. Kurula çıkıyorsun. Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir tıbben kadındır / erkektir şeklinde rapor veriyor. Bu hastane süreci en fazla 2 gününü alır. Belki de bir günde halledersin. Gene koluna şerh basıyorlar. Veya kendileri postalıyor mahkemeye. Avukat tutarsan süreci takip edecektir. Mahkemeye gitmen bile gerekmez. Ama gerekli de değil. Dilekçe konusunda yardımcı olabilirim.


    Eğer ameliyatı yurtdışında olursan. Tüm evraklarını ingilizceye çevirtmen (noter tasdikli dememe gerek yoktur umarım) gerekiyor. Noter çevirilerini de Hükümet konağına gidip Apostil şerhi vurdurtman gerekiyor. Evrakı hangi ülkede kullanacaksan söylüyorsun. Uluslararası geçerli hastane belgelerin elinde olmazsa Tayland'da ameliyat olamazsın. Yapan yerler var ama tavsiye etmem. Her ne kadar Türkiye'de hastane raporun olsa da Tayland'da ameliyat olacaksan oradaki hastaneden de bir rapor alman gerekli. Zaten yönlendirirler seni. Gider alırsın. Daha sonra ameliyat olduğuna dair resmi bir belge istemeyide unutma. Ne kadar gerekli tartışılır ama olmasında sakınca yoktur. :D


    ÖNEMLİ NOT: Bazı insanlar yurtdışında ameliyat olacaksan mahkeme gereksiz yea diyebilir. Aldırış etme. Mahkeme istemde bulunmadan hastane seni kurula çıkartmıyor. Ama yurtdışında olacaksan kararın kesinleşmesi falan beklemene gerek kalmaz. Ama bu bilgi gg o yüzden ayrıntı veremeyeceğim.


    Neyse süreç bu kadar. Daha sonra kimliğin değişiyor. Herkes mutlu oluyor.


    Gelelim diğer konulara.

    Utanç verici şeyler yaşayacak mıyım? Gerek hukuki süreç olsun gerek hastane süreci olsun karşındaki kişiye bağlı ama genel anlamda yaşamazsın.

    Yurt dışında ameliyat olmaya karar verirsen cebinde en az 100 bin TL olması gerekli.

    noter masrafları çeviri masrafları, hastane evrak, avukat (optional), mahkeme giderleri de aşağı yukarı 5-6 Bin TL tutar sanırım. Güncel olarak bilemiyorum tabi.

    Türkiye'de ameliyat olacaksan gene 30-40 bin tl gözden çıkartmanda fayda görüyorum.


    hormon ilaçları sesi inceltmez. Bunun eğitimi var. Yardımcı olabilirim. kendi kendine halledersin. ama çokda bişey bekleme. Çok da önemli birşey değil zaten salla gitsin.

    hormon ilaçları göğüslerini istediğin (isteyebileceğin) kadar büyütmez Kişiye göre de değişiyor büyümesi ama çok büyük beklentiye girme. Bence ameliyat şart.

    Göğüs ameliyatı aşağı yukarı 20-25 bin tl tutar. Devlet hastanesinde de olabilirsin. Kaliteli doktorlar var. Özelden yazarsan yardımcı olurum gene.

    Estetik vesaire istersen araştırabilirsin o konuları bilemiyorum.


    İleride meslek edinirken sıkıntı yaşar mısın bu konuyu da bilmiyorum. Kimseye geçmişin hakkında birşey söylemezsen yaşamazsın. Söylersen yaşama ihtimalin oldukça yüksek. Aynı şey okul hayatı içinde geçerli. Tavsiyem macera arama kimseye bişey söyleme.


    Üniversiteye geçiş sürecini tamamladığında gitmeni özgüven ve ileride çalışacağın şirketlere referans açısından şiddetle tavsiye ederim. Sonuçta staj yapacaksın ne biliyim serbest çalışacaksın tez yazacaksın. Herşeye sıfırdan başlamak var olanların üzerine oturtmaktan epey zordur.


    Dediğim gibi Türk doktorlara güvenebilirsin zaten hepimiz güvenmeliyiz. Benim bahsettiğim sadece bu ameliyat konusunda yeterli tecrübesi olan doktor bulmak zor. Varsa da ben bilmiyorum.


    İran konusunu da şaka olarak kabul ediyorum. :D


    Ameliyat olduktan sonra libido artışı olacaktır. Bu çok normal. Dikkat etmelisin. Veya etme sen bilirsin. Yaşam şekline bağlı. Ama libido artıyor yani kesin bilgi yayalım.


    Kıza benzer miyim? Zaten tüm bu süreçleri kadın olduğunu varsayarak yazdım. Şeklen veya fiziken ne kadar benzersin bilemiyorum. Bu konularda psikiyatristin yardımcı olacaktır. Doktorlara yanıltıcı bilgi kesinlikle verme. Zaten eğer transseksüel değilsen ve doktorlara gerçek dışı şeyler anlatırsan ileride intihara varan durumlar yaşabilirsin. (Kaç kişiyi bizzat gördüm çok sık rastlanılır durum. kadın kıyafetleri giymeyi sevmek, makyaj yapmayı sevmek ile cinsiyet farklı şeyler.) Doktorlar her halükarda zaten seni bırakmazlar yardımcı olurlar. Eğer trans kadın olmadığını düşünüyorlarsa da hemen farklı düşüncelere girme. Sonuçta onlar senin gibi bir sürü insanın ameliyat olmasına ön ayak oluyorlar. Tabiki transfobik doktorlar var ama sen sürecini halihazırda bu konulara bakan bir hastanede başlatırsan zaten transfobik bir doktorun olmaz.


    Kısacası bu şekilde. Yardımcı olmamı istediğin konularda yardımcı olmaya çalışırım.

    :dove:

  • Blue Çooook teşekkür ederim öncelikle, gerçekten. Çok güzel, açıklayıcı anlatmışsınız. Ancak gerçek yaşam deneyimine takıldım. Utanç vericiden kastım da aslında buydu. Takip edildiğim süre boyunca, hâlâ erkekken makyaj yapıp, kadın giysileri mi giymem gerekiyor? Ayrıca bu işlerin Türkiye'de 30-40 bin TL olduğunu biliyordum ama dediğiniz gibi Türkiye'de çok fazla tecrübeli doktor yok ve Tayland bu işi yapan ülkelerin başını çekiyor. Ancak fiyatın bu kadar yüksek olması hiç iyi değil. Memur çocuğuyum, aileme böyle bir yük yükleyemem. Zaten karşılayamazlar isteseler de. Türkiye'de olsa bile zorlanırlardı. Dolayısıyla sanırım meslek edinip, kendi işimi kendim görmem gerekecek ya da böyle kalacağım. :rolleyes:

  • Evet gerçek yaşam deneyimi geçiş yapacağınız cinsiyete uygun giyinmeniz sosyal çevrenizde buna uygun yaşamınızı şekillendirmeye yavaş yavaş başlamanız anlamına geliyor. Bu birden olabilecek birşey değil elbette. Yavaş yavaş olacak. Ancak oldukça gerekli bir durum. Nedenini anlatmama gerek yoktur zaten..


    Hormon ilaçları ve ameliyat gibi ileri tedavilerden önce sosyal anlamda kendinizi buna hazırlamanız ileride hem sizin işinizi kolaylaştıracak hem de gerçekten uyum sağlayıp sağlayamadığınız ortaya çıkacak.


    Bu şekilde aslında eşcinsel olup kendisini trans zanneden birçok tanıdığım vazgeçti örneğin. Bununda sebebi toplumsal cinsiyet kalıpları.


    Gelelim asıl sorunuz olan tüm bunları yaparken insanlardan tepki alır mıyım?


    Bu soruyu cevaplamak çok zor. Görünümünden tut, oturduğunuz semte, zaman geçireceğiniz mekanlara kadar değişkenlik gösterecek bir soru. İlk başlarda tenha yerlerden uzak dur. Muhafazakar semtlerde vs. dolaşma. Zaten bir günde hop kadın oldum artık böyle yaşamalıyım demek zorunda değilsin. Böyle yapamazsında zaten. Arkadaşlarınla dolaş. AVM'lerde gez taksim gibi kadıköy gibi semtlerde zaman geçir. Yanında mutlaka arkadaşların olsun. Bu senin stresini azaltacak sana güven verecektir. Zaten zamanla bu duruma alışacaksın. Bir noktadan sonra zaten %100 kadın kimliğin ile yaşamaya başlayacaksın.

    Makyaj yapmayı öğren. Sakalların vs. varsa onları kamufle et. Daha az dikkat çekeceğini düşünüyorsan peruk tak. Sokakta ne kadar çok geçeceğin cinsiyete uygun mütevazi olursan o kadar güvendesin demektir.


    Zaten hormon tedavisi ve birtakım operasyonlardan sonra ortalama bir insan senin trans olduğunu dahi anlamayacaktır. Bu noktadan sonra rutin hayatın başlıyor zaten.


    Ama kendi başına yapmaya kalkma. İlk başlarda yanında arkadaşların olsun. Aileni bu işe bulaştırma. Eğer sokakta olumsuz tepkilerle karşılaşırsan ailen bu duruma üzülecektir. Zaman geçtikçe zaten ailen ile de vakit geçirirsin. Onlarla da gezer tozarsın.


    Söyleyeceklerim bu kadar.

    Zaten eminim cesaretli ve güçlü bir kızsındır. Tüm bu süreç boyunca da cesaretini kaybetme.

    Hukuki sürecini de başlatmayı unutma. Şimdi başvursan ilk duruşma 2-3 ay sonra yapılır. Oradan seni hastaneye sevk edecekler.

    Cerrahpaşa, Kocaeli eğitim araştırma, Çapa, Ege Üniversitesi, süreci takip eden hastanelerden birine sevkini isteyebilirsin. Bu hastanelerin psikiyatri bölümüne gidip konuş. Mahkeme sürecini başlatacağını bu hastaneye sevkini isteyeceğini söyle. Duruşmada'da bunu belirtirsin.

  • Blue Peki bu gerçek yaşam deneyiminde beni nasıl takip ediyorlar? Gizli gizli takip edecek hâlleri yok, henüz erkekken makyaj yapıp kadın kıyafetleri giyemem. Açık olalım, bu şekilde giyinmenin hiç de hoş görüneceğini düşünmüyorum. :) Uymak zorunda mıyım buna? Sırf bu yüzden vazgeçebilirim, gerçekten.


    Gay olma konusuna da gelirsek, ben ilkokuldayken, daha "Trans"ın "t"sini bilmezken kız olmak istiyorum derdim, bir-iki arkadaşıma bundan bahsetmiştim hatta. Futboldan, erkeksi şeylerden hiç hoşlanmazdım, hâlâ da aynı. Sakallarım çıktığı zaman o kadar utanmıştım ki anlatamam. Küçükken de, şimdi de biraz kibar, feminen birisiyim. Yüzüm de biraz feminen zaten. Eskiden saçımı uzatırdım hatta, kız sanarlardı beni, ortaokulda hem de. Hiçbir zaman erkeklere karşı bir his hissetmedim içimde, gay olmadığımdan eminim. Ama dediğim gibi gerçek yaşam deneyimine, kız gibi giyinmeye hormon kullanımından, biraz daha kıza benzedikten sonra başlamak isterim açıkçası. Sonuçta erkek gibi giyinen kızlar da var yani, çok da anormal bir durum olduğunu düşünmüyorum.

  • Gerçek yaşam deneyimi sadece kadın kıyafetleri giyip sokaklarda dolaşmak değil. Sosyal anlamda sizi bu duruma hazırlamak için. Zaten sizinde dediğiniz gibi illaki etek giyip sokağa çıkmanız gerekmiyor ne şimdi ne de daha sonra. Ben basitçe anlatmak için böyle bir örnekleme yaptım. Bunu sanırım ben tam olarak ifade edemedim. Sosyal anlamda çevrenizi, ailenizi ve en önemlisi kendinizi bu duruma hazırlamanız yani yeni cinsiyetinize hazırlamanız gerek. gerçek yaşam deneyimi budur. Eğer ileride etek giymek istiyorsanız da bunu şimdiden yapmaya başlamanız sizin faydanızadır demek istedim.


    Ayrıca şunu belirtmek istiyorum. Sakaldan hoşlanmamak, uzun saç sevmek, futbol sevmemek, kibar olmak bunlar her ne kadar kadın cinsiyeti ile bağdaştırılsa da öyle değil. futbol seven, kick-boks yapan, saçı kısa olan kadınlar da var ona bakarsanız. Bu onları erkek yapmıyor. Hatta cinsel yöneliminiz bile sizi kadın veya erkek yapmaz. Trans kadın olup kadınlardan hoşlanan, ameliyat olan bir arkadaşım var örneğin. Hatta sevgilisi geçiş sürecinde en büyük destekçisi olmuştu.


    Transseksüellerin cinsiyet değiştirmesi biyolojik bazı açmazları düzeltmek içindir. Cinsiyet organınız ile ilgili ciddi problemleriniz yoksa, cinsiyet organınız ile barışıksanız zaten bu ameliyattan kesinlikle uzak durun. Doktorunuza bu konuda yanlış bilgi vermeyin. Eğer makyaj yapmayı seviyorsanız, sakal istemiyorsanız bu isteklerin hayata geçirilmesinin önündeki engeli toplum olarak görüp toplumdan tepki görmeyeceğini bildiğin şekli de kadın olmak ise kesinlikle bu ameliyattan uzak durmalısınız.


    Ayrıca konu ile ilgili olarak daha önce paylaştığım bir yazıyı buraya bırakıyorum.

    Link: Toplumsal Cinsiyet Kalıpları


  • Kesinlikle Blue 'ya katılıyorum. efemine davranışlarınızın olması, erkeklerden hoşlanmanız, kadın kıyafetleri, makyaj yapmak / yapmayı sevmek sizi kadın yapmaz, kadın olmanızı gerektirmez. Tabi bunları en iyisi bir psikiyatrist ile konuşmanızda fayda var. Zaten o size daha doğru bilgiler verecektir.

  • Blue Yardımlarınız için teşekkür ederim. Ama tek şey feminen olmak değil, söyleyemeyeceğim daha bir çok şey daha var. :rolleyes: Tekrardan ayırdığınız vaktiniz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.

  • Güzel bilgili yazı anladim ancak ailem karşı çıkıyor ve çevrem ise Bülent Ersoy düşman ve huysuz öldüğünde üzülmeyen çevre ben çevreme kadın olarak görün diyemem buradan ayrılmak gerek koskoca Gemlikte 1 kişi biliyor o da destek çıktı

  • This threads contains 2 more posts that have been hidden for guests, please register yourself or log-in to continue reading.

Participate now!

Don’t have an account yet? Register yourself now and be a part of our community!