Cinsiyet Uyum Süreci

  • Merhaba, aramıza hoşgeldin.


    Öncelikle ailene nasıl açılacağın konusunda sana söyleyebileceğim tek şey sürecini takip eden psikiyatr ile birlikte ailene durumu anlatmak olacak. Bence en doğru bu şekilde olur. tabi seni ve aileni tanımadığım için bu konuda birşey söyleyemem.


    Trans geçiş süreci temel olarak hukuki ve tıbbi ve sosyal olarak üçe ayrılır. İlk önce sosyal anlamda aileni ve kendini bu duruma adapte etmelisin.


    Trans geçiş sürecinde çok bilinen yanlışlardan bir tanesi ilk önce hastaneye başvurmak. Aslında yapmanız gereken ikamet ettiğiniz bölgedeki asliye hukuk mahkemesine cinsiyet bilgisinin yeniden düzenlenmesine dair nüfus müdürlüğüne karşı bir dava açmanız gerekiyor. (Kanunen bir taraf olma zorunluluğu) Nüfus müdürlüğü de bu durumu sizden ispat etmenizi bekliyor. Hakimde sizi kendi uygun gördüğü bir eğitim araştırma hastanesine incelenmek üzere sevk ediyor. Burada sürecin hangi hastanelerde takip edildiğini söyleyebilirsiniz. Zaten zorluk çıkartmazlar.


    Hastaneye sevk olduğunuz zaman psikiyatri takibi başlıyor. Eğer sosyal hayatınızda geçiş yapacağınız cinsiyete uygun iseniz (Gerçek yaşam deneyimi) psikiyatri süreci daha çabuk biter. Ortalama 1 yıl kadar sizi takip ediyorlar. Gerçek yaşam deneyimi uygulamanızı istiyorlar. Daha sonra psikiyatri sizin transseksüel olduğunuza kanaat getirirse sizi heyete çıkartıyorlar ve hormon tedaviniz başlıyor. Yaklaşık 1 yıl hormon tedavisi devam ediyor. Daha sonra tekrar kurula çıkıyorsunuz ve bu kurulda ilk önce başvurduğunuz mahkemeye bir cevap gidiyor. Bu kağıdı sizin kolunuza mühür basarak elden de teslim edilmesini isteyebilirsiniz. Bu sayede daha hızlı mahkemeye ulaşacaktır. Daha sonra duruşma gününü bekliyorsunuz. Ameliyat olabileceğinize dair mahkeme kararını alıyorsunuz. Bu mahkeme kararının 15 gün itiraz süresi bulunduğu için karşı taraf itiraz etmezse 15 gün içinde karar kesinleşiyor. Nüfus müdürlüğü zaten karara itiraz etmeyecektir.


    Türkiye'de bu ameliyatı olmanı kesinlikle tavsiye etmiyorum. Yine de kararınız Türkiye'de ameliyat olmaksa sınırlı sayıda doktorlar bu ameliyatı yapabiliyor. Bu süreçlerin tamamı yaklaşık 3 yılınızı alacaktır. Ancak bu durum sadece Türkiye'ye özel bir durum değil. Birçok ülkede tıbbi süreç bu şekilde. Sadece yasal süreçleri değişik olabilir. Mahkeme süreci de zaten hastane sürecine paralel ilerleyeceği için sıkıntı olmaz. Mahkeme süreci ile ilgili daha detaylı bilgi için özel mesaj atabilirsin elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.


    Bu ameliyatları en sağlıklı şekilde tayland'da yapıyorlar ki kesinlikle tavsiye edeceğim yegane ülke orasıdır. Bu bizim Türk doktorlarının başarısız olduğu için söylemiyorum. Sadece yaygın değil ve bu ameliyatı yapacak doktor bulmak zor.


    Ameliyat olduktan sonra tekrar mahkeme süreci başlıyor. Daha doğrusu daha önce açtığın dava devam ediyor. Mahkeme seni tekrar hastaneye sevk ediyor. Kurula çıkıyorsun. Ameliyat başarılı bir şekilde gerçekleşmiştir tıbben kadındır / erkektir şeklinde rapor veriyor. Bu hastane süreci en fazla 2 gününü alır. Belki de bir günde halledersin. Gene koluna şerh basıyorlar. Veya kendileri postalıyor mahkemeye. Avukat tutarsan süreci takip edecektir. Mahkemeye gitmen bile gerekmez. Ama gerekli de değil. Dilekçe konusunda yardımcı olabilirim.


    Eğer ameliyatı yurtdışında olursan. Tüm evraklarını ingilizceye çevirtmen (noter tasdikli dememe gerek yoktur umarım) gerekiyor. Noter çevirilerini de Hükümet konağına gidip Apostil şerhi vurdurtman gerekiyor. Evrakı hangi ülkede kullanacaksan söylüyorsun. Uluslararası geçerli hastane belgelerin elinde olmazsa Tayland'da ameliyat olamazsın. Yapan yerler var ama tavsiye etmem. Her ne kadar Türkiye'de hastane raporun olsa da Tayland'da ameliyat olacaksan oradaki hastaneden de bir rapor alman gerekli. Zaten yönlendirirler seni. Gider alırsın. Daha sonra ameliyat olduğuna dair resmi bir belge istemeyide unutma. Ne kadar gerekli tartışılır ama olmasında sakınca yoktur. :D


    ÖNEMLİ NOT: Bazı insanlar yurtdışında ameliyat olacaksan mahkeme gereksiz yea diyebilir. Aldırış etme. Mahkeme istemde bulunmadan hastane seni kurula çıkartmıyor. Ama yurtdışında olacaksan kararın kesinleşmesi falan beklemene gerek kalmaz. Ama bu bilgi gg o yüzden ayrıntı veremeyeceğim.


    Neyse süreç bu kadar. Daha sonra kimliğin değişiyor. Herkes mutlu oluyor.


    Gelelim diğer konulara.

    Utanç verici şeyler yaşayacak mıyım? Gerek hukuki süreç olsun gerek hastane süreci olsun karşındaki kişiye bağlı ama genel anlamda yaşamazsın.

    Yurt dışında ameliyat olmaya karar verirsen cebinde en az 100 bin TL olması gerekli.

    noter masrafları çeviri masrafları, hastane evrak, avukat (optional), mahkeme giderleri de aşağı yukarı 5-6 Bin TL tutar sanırım. Güncel olarak bilemiyorum tabi.

    Türkiye'de ameliyat olacaksan gene 30-40 bin tl gözden çıkartmanda fayda görüyorum.


    hormon ilaçları sesi inceltmez. Bunun eğitimi var. Yardımcı olabilirim. kendi kendine halledersin. ama çokda bişey bekleme. Çok da önemli birşey değil zaten salla gitsin.

    hormon ilaçları göğüslerini istediğin (isteyebileceğin) kadar büyütmez Kişiye göre de değişiyor büyümesi ama çok büyük beklentiye girme. Bence ameliyat şart.

    Göğüs ameliyatı aşağı yukarı 20-25 bin tl tutar. Devlet hastanesinde de olabilirsin. Kaliteli doktorlar var. Özelden yazarsan yardımcı olurum gene.

    Estetik vesaire istersen araştırabilirsin o konuları bilemiyorum.


    İleride meslek edinirken sıkıntı yaşar mısın bu konuyu da bilmiyorum. Kimseye geçmişin hakkında birşey söylemezsen yaşamazsın. Söylersen yaşama ihtimalin oldukça yüksek. Aynı şey okul hayatı içinde geçerli. Tavsiyem macera arama kimseye bişey söyleme.


    Üniversiteye geçiş sürecini tamamladığında gitmeni özgüven ve ileride çalışacağın şirketlere referans açısından şiddetle tavsiye ederim. Sonuçta staj yapacaksın ne biliyim serbest çalışacaksın tez yazacaksın. Herşeye sıfırdan başlamak var olanların üzerine oturtmaktan epey zordur.


    Dediğim gibi Türk doktorlara güvenebilirsin zaten hepimiz güvenmeliyiz. Benim bahsettiğim sadece bu ameliyat konusunda yeterli tecrübesi olan doktor bulmak zor. Varsa da ben bilmiyorum.


    İran konusunu da şaka olarak kabul ediyorum. :D


    Ameliyat olduktan sonra libido artışı olacaktır. Bu çok normal. Dikkat etmelisin. Veya etme sen bilirsin. Yaşam şekline bağlı. Ama libido artıyor yani kesin bilgi yayalım.


    Kıza benzer miyim? Zaten tüm bu süreçleri kadın olduğunu varsayarak yazdım. Şeklen veya fiziken ne kadar benzersin bilemiyorum. Bu konularda psikiyatristin yardımcı olacaktır. Doktorlara yanıltıcı bilgi kesinlikle verme. Zaten eğer transseksüel değilsen ve doktorlara gerçek dışı şeyler anlatırsan ileride intihara varan durumlar yaşabilirsin. (Kaç kişiyi bizzat gördüm çok sık rastlanılır durum. kadın kıyafetleri giymeyi sevmek, makyaj yapmayı sevmek ile cinsiyet farklı şeyler.) Doktorlar her halükarda zaten seni bırakmazlar yardımcı olurlar. Eğer trans kadın olmadığını düşünüyorlarsa da hemen farklı düşüncelere girme. Sonuçta onlar senin gibi bir sürü insanın ameliyat olmasına ön ayak oluyorlar. Tabiki transfobik doktorlar var ama sen sürecini halihazırda bu konulara bakan bir hastanede başlatırsan zaten transfobik bir doktorun olmaz.


    Kısacası bu şekilde. Yardımcı olmamı istediğin konularda yardımcı olmaya çalışırım.

    :dove:

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!