- Official Post
Merhaba,
Trans bireylerin hormon tedavisi süreçlerinde ilaçların SGK tarafından karşılanıp karşılanmadığı çok tartışılıyor. İnternet üzerinde de bu konuda oldukça bilgi kirliliği mevcut. Hatta bizzat gözlemlediğim kadarı ile bu mevzualar konusunda doktorların da pek bilgisi yok. Zaten onların işi hangi ilacı SGK karşılıyor çeteresini tutmak değil o ayrı bir konu.
Trans bireyseniz ve süreci takip eden herhangi bir araştırma hastanesinde hormon kullanmanız gerektiğine karar verilmişse öncelikle size bir sağlık raporu çıkartacaklar. Bu raporlar duruma göre 6 aylık veya 3 aylık veya 1 yıllık olarak çıkıyor. Genelde size bu rapor 6 aylık olarak çıkacaktır. Şimdi burada işler trans kadınlarda ve trans erkeklerde biraz karışıyor.
Bizim SGK'nın ilaç tedariklerinde bazı ilaçlar cinsiyete göre tayin ediliyor. Bu da bazı ilaçların kullanımında doktor raporu olsa dahi ilaç alırken genel sağlık sigortanızdan FAYDALANAMAMANIZA yol açıyor.
özel durumlar hariç Trans kadınların kullanmış olduğu iki ilaç vardır. Bunlardan biri baskın olarak erkeklerde görülen bir hormonu baskılayan ilaçtır. Dolayısıyla reçeteniz varsa Sağlık sigortanız bu ilacı karşılayacaktır. (Zaten görece pahalı olan ilaç da bu) Diğer ilaç ise kadınlarda baskın olan bir hormonu dışarıdan almanız içindir. Bu ikinci tür ilaç yalnızca kadınlar tarafından kullanılacağı öngörülerek erkeklere reçete edilmesi engellenmiş. Doğal olarak bu türden ilaçları alırken reçeteniz ve sağlık raporunuz olsa dahi ücretini ödemek zorundasınız.
Trans erkekler ise yine özel durumlar hariç tek bir ilaç kullanırlar. Bu ilaç da iğne şeklinde yapılır. Maalesef baskın olarak erkeklerde görülen bir hormon ilacı olduğu için bu ilacın da kadınlara reçete edilmesi SGK tarafından engellendiği için bu ilacı trans erkekler ücretini ödeyerek satın alabilir.
ÖNEMLİ NOT: Özellikle hormon ilaçları gibi insan metabolizmasında çok ciddi etkileri olan ilaçları doktor kontrolü olmadan kullanmak ciddi sağlık problemleri yaşamanıza neden olabilir!