Beyaz Duman, Yeni Bir LGBTİ Ortadoğu Romanı

  • Beyaz Duman adlı yeni romanın yazarı Itamar S.N. ile röportaj.


    Kitabınız bazı siyasi ve sosyal meseleleri ele alıyor. İsrail-Filistin çatışmasından LGBT haklarına. Kitabınızı nasıl tanımlarsınız?


    Beyaz Duman her şeyden önce bir aşk hikayesidir. İki erkek arasındaki bir aşk, birinin ülkesine olan vatansever bir tutku ve tüm insanlar için birincil aşk. Kadın hakları, LGBTI hakları veya azınlık hakları olup olmadığının önemli olmadığına inanıyorum. Sonunda, her şey temel insan haklarına iniyor. Bunlar ayrı savaşlar değil. Bu, dünyamızı daha iyi bir yer haline getirmek için güçlerimizi birleştirmemiz gereken bir mücadele.


    Bize biraz kitabınızdan bahseder misiniz, böylece yazdığınız savaşları hepimiz anlayabiliriz?


    Beyaz Duman, alternatif bir ülke olan Isratine'de alternatif bir ailenin hikayesidir.


    Yonatan Green, sağcı babası İsrail Başbakanı'nı kışkırtmak için her şeyi yapacak biseksüel, entelektüel bir baş belasıdır. Ancak Yonatan, İsrail ve Filistin'in demokratik bir birliği olan Isratine'nin yaratılmasını kolaylaştırdığında ilk kez babasıyla gurur duyuyor.


    Yonatan, utangaç bir teknoloji girişimcisi olan Meir ile tanıştığında, ilk kez aşık olur ve çift evlenmeye karar verir. Kader hayatlarına Amal'ı getirdiğinde aile büyür. Onların aşk hikayesi, yeni Isratine Eyaleti ile birlikte ortaya çıkıyor. Ancak hem Yahudi hem de Arap anti-liberal güçler güçlerini birleştirdiğinde, yeni keşfedilen hassas demokrasiyi tehlikeye atıp Yonatan'ın ailesinin hayatını tehdit ettiğinde barış ve birleşmenin coşkusu azalmaya başlar. Duman ülkeyi sararken, Başbakan hatalarını kabul etmeli ve Isratine'nin hırslı rüyasını yeniden düşünmelidir. Bu hikayenin nasıl bittiğini anlatamam :)


    Bu kitap aynı zamanda asit saldırıları da dahil olmak üzere Ortadoğu'da kadınlara yönelik devam eden gaddarlığı da ele alıyor. Hangi araştırma sizi bu özel suça yönlendirdi ve neden onu seçtiniz?


    Benim kahramanım, ilham perisi, deus ex machina'm Amal, muhafazakar, ataerkil bir toplulukta birçok hayali olan genç bir Filistinli kadın. Ağabeyi, Yahudilerle yatarak ailenin onurunu lekelediğinden şüphelendiği için yüzüne asit atıyor. Kurtarıcıları, beklenmedik bir şekilde, güçlü, eşcinsel evli bir çifttir. Amal'ın bildiği her şeyi sorgulamasına neden olur. Beyaz Duman, geleneksel “sağ ve sol” anlayışını baltalamak için doğdu. Medeniyetler çatışması anlayışı. Dünya çapında yıllık asit saldırısı suçlarının çoğu, kadınlara karşı, özellikle de kayınvalidesi tarafından işleniyor. Gelininin oğlu için yeterince iyi bir eş olmadığına inanıyor. Ezilen kadınların soyları, yanlışları anneden kızına aktarır. Uyanma vakti.


    Yonatan ve Meir gibi bir aşk yaşadınız mı?


    Ne yazık ki, kitabın otobiyografik bir parçası değil. Hayatımda aşkı biliyordum, kalbim kırıldı, ama yine de Meir'imin beni aradığını umuyorum.


    İsrail ve Türkiye ilişkilerinde nerede duruyorsunuz?


    Sadece bir kez, ama bir haftalığına İstanbul'daydım. Kendimi tamamen evimde hissettim, kolay kolay söyleyemeyeceğim bir şey. Bizler kardeşiz, çılgın Ortadoğu bölgemizdeki tek demokrat ülkeler. Ben kör değilim ve bariz gerçeği söylemeyecek kadar kibar değilim. Son on yılda ülkelerimiz arasındaki uçurumu ve düşmanlığı sevmiyorum. Ama bu büyük ama bence bu uçurum biz halklar arasında değil, hükümetler arasında suni bir boşluk. Devlet çıkarlarının bizi ayırmasına izin vermemeliyiz. 2008'de güzel ülkenizde evde hissettiğim kadar bugün Tel Aviv'de kendinizi evinizde hissetmenizi istiyorum.


    Kitaba geri dön. Yeni ülke olan Isratine'nin bayrağındaki sembolü sormak istiyorum. İslam hilalimiz, Davut yıldızınız ve Hıristiyan haçından oluştuğunu görebiliyorum. Neden bu sembolü seçtiniz?


    Bir sır duymak ister misin? Bu sembolü 15 yıl önce çizdim ve sırtıma dövme yaptırdım. Tanrı'nın doğru, gerçek ya da başka bir saçmalıkla savaşmak için Tanrı'nın bir olduğuna ve insanlığın aptal ve çılgın olduğuna dair temel inancımı ortaya koyuyor. Uyanın, Tanrı aşkına. Bir Tanrı vardır ve o aşktan başka bir şey değildir.


    Okurlarımıza iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?


    İnsanlardan kitaplara bir şans vermelerini istiyorum. Çılgın hızlı ileri teknoloji dünyamızda, insanlar çok fazla bilgiden bunalmış ve huzursuz hale geldi. Uzun vadeli bir ilişki için çaba harcamaktansa neden tek gecelik ilişkiyi tercih etmelerine şaşmamalı; Facebook'ta bir gönderiyi okumak yerine Instagram'daki Fotoğrafı bile tercih ediyorlar. Daha mutsuz, daha sinirli olduk. Bir kitap, bir filme veya bir Tik-Tok hikayesine kıyasla uzun vadeli bir ilişkidir. Yarın tekrar buluşana kadar özlediğiniz bir arkadaşınızla uzun süreli bir ilişkinin neşesini ve sakinliğini yeniden keşfetmenin zamanı geldi.


    White Smoke Amazon: https://amzn.to/3e72rOn
    White Smoke Linktr: https://linktr.ee/itasn80


    Röportaj: news.lgbti.org

    White Smoke, A New LGBTI Middle Eastern Novel › Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender & Intersex News
    We're here with Itamar S.N., the author of the new novel, White Smoke. Your book deals with some political and social issues. From the Israeli-Palestinian…
    news.lgbti.org

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!