Non Binary nedir biliyor muyuz?

  • Non-Binary / İkili olmayan cinsiyet



    Öncelikle burada da belirteyim cinsiyet kimliği konusuna gelince anlaşılması gereken şeylerden ilki cinsel tercihle kesinlikle ilgisi olmadığıdır. “Erkek” veya “Kadın” dan sapan herhangi bir kimliğin ortak terimi “İkili Olmayan” dır. Giderek gelişen çağımızda ise toplumsal kuralları değiştirmeye başlıyoruz. Nonbinary terimi tam da bunun başında yer alıyor. Bir birey ne yalnızca erkek ne de kadın olmak zorunda. Bunların dışında hiçbiri ve ya ikisi birden olabilirsiniz.

    Toplumsal Cinsiyet Kimliği sorunları yaşayan kişi için bu büyük zihinsel baskıya neden olmaktadır. Onlar, daha çok şöyle söylenerek büyürler: “Sen erkek / kadınsın. Bu sensin. Bunlar oynadığın oyuncaklar. Bunlar giydiğin kıyafetler. Erkek ve dişi olarak kabul edilenlerden sapma yanlıştır. Bu arada beyin yapıları şöyle demekte : Aslında ben X'im. Y'ye benzememeliyim.

    Bu kişinin nonbinary olması onu belli bir kalıba sokmaz. Görüntü, tarz, davranış tek bir kalıpta değildir. Maskülen yapıyı kabullenen kişi aynı anda ve ya belli zamanlarda feminen yapıya da bürünebilir. Ya da tüm bunların dışında bir görünümde olabilir. Aynı şekilde nonbinary bireyi yönelim konusunda belli bir kalıba sokmaz. Bu yine kişinin kendisiyle alakalı bir şeydir. Partner olarak seçeceği kişinin özelliği de yine onun isteğidir. Örneğin iki nonbinary bireyin partner olması çok doğal bir durumdur.




    Türkiye trans topluluklarında genel olarak bir algı mevcut. Eğer trans birey isen ya erkekten kadına ya kadından erkeğe geçiş yapmış bir bireysindir. Aksini iddia eden, geçiş yapmak istemeyen, kendini sabit bir cinsiyette ifade etmeyen kişileri ise inanılmaz derecede dışlamaktadırlar. Lezbiyen ortamında birçok örneğini görüyoruz aslında kendini hiçbir şekilde kadın olarak tanımlamayan ama transgender erkek olarak da göremeyen, toplumsal baskılardan kalıplardan kaynaklı bunu kendine yakıştırmayan bireyler bu sebeple kendine butch diyerek işin içinden çıkmaya çalışmaktadırlar. Bilinmesi gereken bir şey var ki o da bir lezbiyenin kendini kadın olarak tanımlayan bir bireyin kendi hem cins ile duygusal-cinsel ilişki kurmasıdır. Bu toplumsal roller sebebiyle lgbt bireyleri cinsiyetçi tavırlar içine girebilmekte. Kişilik sorunları, psikolojik travmalar yaşayabilmektedir. Kendisinizi yalnız hissetmeyin ve bu tip bir sıkıntınız olduğunu düşünüyor iseniz bir Lgbt derneğinden yardım alınız. Spod ( İstanbul) , GençLgbti ( İzmir), Pembe Hayatlar ( Ankara) ve şuan adları aklıma gelmeyen Kuşadası, Antalya, Mersin gibi illerde bir çok dernek ve ayrıca lgbt+ kuruluşu bulunmaktadır. Bunların hepsi ücretsiz danışmanlık vermektedir. Yetkinliği bulunmayan kişilerden manevi destek alabilirsiniz fakat bizlere asıl gereken uzman desteğidir.

    Esenlikler dilerim...


    #nonbinary #transgender #transturkey #genderfluid #queer #lgbt #lgbtlife

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!