Kendinizi ne olarak tanımlıyorsunuz? Kimliğinizden emin misiniz?
Cinsiyet kimliği konusunda anlaşılması gereken şeylerden ilki cinsel yönelimle kimliğin ilgisi olmadığıdır. Kimliğimiz bizim yönelimimizi etkileyen bir durum değildir.
Ayrıca cinsiyet kimliği yalnızca kadın ve erkekten ibaret değildir. Binary (ikili) ve Nonbinary ( ikili olmayan) olarak iki kola ayrılır. İkili olmayan kısım Transgender şemsiyesi altında kategorize edilmektedir. İkili olmayan cinsiyet de kendi içinde kollara ayrılmaktadır. Nonbinary kendini her hangi bir sabit cinsiyet kimliğine ait hissetmeyen kişidir. Sabit olarak ne kadın ne erkek olarak tanımlar kendini. Kendini birden fazla kimlikle tanımlamak, hiçbiriyle tanımlamamak ya da 3. bir kimlikte olduğu ifade etmek bunlardan biridir. Bir kişiye trans demek için illa ki bir cinsiyetten diğerine geçiş yapmış ya da yapacak kişi olmasına gerek yoktur.
Kendinizi illa bir etikete sokmak zorunda değilsiniz. Kadın doğdum ama kadın hissetmiyorum diyebilirsiniz, erkekte hissetmiyorum diyebilirsiniz. Bunda bir sorun yoktur.
Bu kimliklerimizse bizim kimden hoşlanacağımızı belirlemez. Yönelimler ile birlikte değerlendirilmez yani. Kadın olup lezbiyen, biseksueli poliseksuel, panseksuel vb yönelimlerde olabilirsiniz. Aktif ve pasif gibi heteroseksist (cinsiyetçi) kavramlar ise bu çağ için uygun değildir. Bunların ne yönelim ne kimlik ile alakası yoktur. insanlara aa sen aktifsin ben de aktifim (ya da tam tersi) olmaz bu iş gibi saçma sözler söylenmemelidir. Görüntü ile de hislerin alakası yoktur ayrıca.