Aslozy adlı kullanıcının mesajları

    Buradan da herkese tekrar merhaba,


    Tanışma kısmında yazdığım gibi, bir araştırma için Türkiye LGBTİ Birliği'ne mail gönderdiğimde, beni foruma yönlendirdiler. Forum kullanımı konusunda pek iyi sayılmam :) o yüzden başlığı yanlış yere açtıysam vs. lütfen beni uyarın.


    Birliğe yazdığım mailin büyük bir kısmını buraya kopyalıyorum izninizle. Araştırmada yer almak isteyebilecek arkadaşlar varsa, mesaj bölümünden ulaşabilirler. Teşekkürler :)


    ***


    Uluslararası bir müzik terapisi dergisi olan Voices, geçtiğimiz aylarda "Queering Music Therapy" temalı bir özel sayı için makale çağırısında bulundu. Fikir edinebilmeniz için, çağrı metninin bağlantısını ekliyorum:


    https://voices.no/index.php/voices/announcement/view/73


    Dergiye gönderdiğim ilk taslak kabul edildi. Öngördüğüm çalışmayı, basitçe şöyle özetleyebilirim:


    Kendini ikili cinsiyet sistemi dışında tanımlayan ("non-binary") bir çift ile birlikte 10 seanslık bir müzik terapisi süreci planlamaktayım. Bu seanslar sırasında hem müzik enstrümanları ve ses eşliğinde icralar yapılacak; hem de katılımcı çiftin müzik kültürlerini ve müzik tercihlerini birlikte araştıracağız. Müzik icra edecek olmamızın nedeni şu: Nörolojik araştırmaların gösterdiği üzere müzik yapmak, beyinde otobiyografik belleği harekete geçirebilme özelliğine sahip (başka bir deyişle müzik yapmak, bireyin geçmişini hatırlamasına yardımcı olabilmekte). Asıl amaç ise, müziğin cinsiyet kimliği üzerindeki olası etkilerini sorgulamak: Örneğin, bireyler bazı müzikleri kendi kimliklerinin bir parçası/destekleyicisi/oluşturucusu olarak görüyorlar mı? Cinsiyet kimliklerini temsil ettiğini düşündükleri belli şarkılar/sanatçılar var mı?


    Daha basit bir dille anlatmak gerekirse, o 10 seans boyunca katılımcı çiftle birlikte hem müzik yapacağız, hem de onların istedikleri/önemsedikleri müzikleri dinleyip, hakkında konuşacağız.


    Belirtmem gereken önemli noktalar:


    - Bu çalışmaya katılmak için herhangi bir müzik bilgisi (enstrüman çalıyor olmak vb.) kesinlikle gerekmiyor. Müziğe ilgi duyuyor olmak yeterli.


    - Dergiyle anlaştığımız üzere, katılımcıların 18 ila 65 yaş arasında olması gerekmekte.


    - Bu araştırma, gerekli etik kurallar çerçevesinde yürütülecek. Katılımcıların gizliliği (isimlerinin anonim kalması dahil), mahremiyeti, araştırmadan her an cayma hakları, kendilerine vereceğim bir bilgilendirilmiş onam formu ile birlikte güvence altına alınacak. Kendilerinden herhangi bir ücret talep edilmeyeceği gibi, terapist de (bu durumda ben) katılımcılarla ticari ilişki içerisine girmeyecek (örn. araştırmaya devam etmeleri için maddi teşvikte bulunmak). Uygun bir etik kurula başvurmayı da planlamaktayım.


    - Süremiz ne yazık ki sınırlı: Makalenin son halinin mayıs sonunda teslim edilmesi gerekmekte. O nedenle, 10 seansı biraz daha yoğunlaştırılmış aralıklarla yürütebiliriz (örn. 5 hafta boyunca, haftada 2 seans). Her seansın süresi 2 saat olarak planlanmıştır.


    - İzmir başta olmak üzere, Ankara ve İstanbul'da da çalışmalar yaptığım için, katılımcı çift bu 3 şehirden birinde ikamet ediyor olabilir.


    - Katılımcı çiftin "pasif denekler" yerine, "ortak araştırmacı" konumunda olmalarını önemsemekteyim. O nedenle, makaleye son biçimini verene kadar, topladığım veriler üzerinde bizzat kendileri yorum, düzeltme vb. yapabilecekler.


    - İki dilde yapılan araştırmalarda yöntemle ilgili riskler oluşabilmekte (örn. verilerin İngilizceye çevirisi sırasında anlam kaybı oluşması). O yüzden de İngilizce bilen katılımcılar, ne yazık ki az da olsa tercih sebebi olabilir.

    Herkese merhaba. Psikoloğum ve İzmir'de yaşıyorum. Türkiye LGBTİ Birliği'ne bir araştırma konusuyla ilgili mail gönderdiğimde, sağolsunlar beni foruma yönlendirdiler. Birazdan ilanlar başlığı altında o konu hakkında biraz vaktinizi alabilirim :) ama önce tanışalım istedim.


    Mesleki ortamımda, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerine çalışmalar yapıyorum. Bunun altında biraz manevi nedenler de yatıyor sanırım çünkü en yakın 5 arkadaşım eşcinsel. Şimdilik fazla uzatmayayım, zaten dediğim gibi birazdan foruma oldukça uzun bir ilan yazacağım :) Hepinize iyi akşamlar, iyi haftalar.