The King of Sodom adlı kullanıcının mesajları

    ülkemiz şartlarında, genel anlamda cinsiyetsiz tuvaletleri pek mümkün görmüyorum

    abdest almak isteyen bir hacı, çocuğunun altını değiştirmek isteyen bir kadın ve bir eşcinselin aynı tuvalet kuyruğunda sıra beklediğini düşünsenize?

    Peygamber diye ortaya çıkanların bazılarının şarlatan, dolandırıcı ... bazılarının da içinde bulundukları toplumu refaha, daha iyi şartlarda yaşama ve adaletsizlikleri ortadan kaldırmak için ortaya çıktıklarını düşünüyorum.

    adil olmak devamlı çoğunluğun dediğiyle olmuyor, azınlık haklarının da korunması gerekir

    eğer çoğunluğun kararını uygulayacaksa faşist bir sistemin ötesine geçemez, vicdanın tanımlanmasını sağlayacak bir merci olmadığı ve aldatılmaya müsait olacağı için vicdanlı bir yapay zeka algoritmasının da mümkün olacağını sanmıyorum. Arya Stark

    evet, kısacası Stephen Hawking gibi yapay zekayı tehlikeli ve güvenilmez buluyorum. Arya Stark


    Üzerinde fazla düşünmedim ama birlikte şu sorulara yanıt arayabiliriz...


    1. yapay zeka doğru veya yanlışı neye veya kime göre ayırt edip karar verecek?

    2. eğer çoğunluğa göre karar verecekse ya çoğunluk aldanmış ya da aldatılmışsa?

    3. eğer ferdi davranıp veya önceki örneklerle çakıştığı için bir sonraki çoğunluğun doğru bulduğu ve uygulaması gerekeni yanlış bulup uygulamazsa?

    4. insanı dünyaya... kısacası evrene karşı bir düşman, bir virüs olarak görüp yok etmeye yönlenirse?

    5. yapay zeka üçüncü bir kişilerin kontrolüne geçerse, örneğin yargıda... yapay zekanın karar verip vermediğini nereden bileceğiz?

    6. yapay zeka kestirilemeyen bilgiler, örneğin yalan söylemeyi veya aldatmayı öğrenmeye ve uygulamaya kalkarsa?


    şunu da eklemek isterim ki insan bir konuda karar verirken yapay zeka gibi sadece öğrenmeye dayalı karar vermiyor

    insan karar verirken duygular, hisler, içinde bulunduğu zaman, biyolojik yapısı, olasılık, oluşan şartlar ve ortam gibi bir çok etkene dayanarak karar veriyor

    belli bir konuda sonuca ulaşmaya kalkarken belki yapay zeka örneğin bir hesap makinesı gibi insandan daha hızlı, hatasız ve kesin bir sonuca ulaşabilir ama genel anlamda Stephen Hawking'in dediği gibi insanlığın sonunu bile getirebilir.

    Bazı konularda mümkün...


    İngiliz teknoloji firması DeepMind tarafından geliştirilen ‘AlphaZero’ adlı yapay zeka programı, 4 saatte öğrendiği satranç oyununda ‘şampiyon’ unvanına sahip olan rakibi ‘Stockfish 8’ adlı programı yenmeyi başarmıştı.


    2014’te arama motoru Google’ın satın aldığı DeepMind’in geliştirdiği program, 100 maçlık yarışta rakibine açık ara fark attı. Yerel basında çıkan haberlerde, sadece oyunun temel kuralları öğretilen AlphaZero, bin 500 yıllık satranç tarihinde hiçbir insanın aklına gelmeyen hamleler gerçekleştirerek birincilik tahtına oturdu.


    İngiliz satranç şampiyonu Simon Williams, yapay zeka programının zaferiyle ilgili yaptığı açıklamada, “AlphaZero satranç dünyasını fethetti, bir anda oyunu çözerek insan ırkını evcil hayvanı haline getirdi” dedi.