Arya Stark adlı kullanıcının mesajları

    Düşünüyorum O halde varım...


    Peki ya benden başka düşünen kimse yoksa? Ya evrende yalnız olduğunu düşünen insan aslında kendi zihni ile başbaşa bir hiçliğin ortasında varolan bir anomali ise? Bunu hiç düşündünüz mü? Dünya varlığını ispat edebilir misiniz?


    Gerçek dediğimiz şey duyu organlarımızın algılayıp beynimizin yorumladığı birşey ise. Ya biz bunu fark edemiyorsak? Ya kendimizden başka hiçbir şey yoksa? Daha açık olmak gerekirse ben zihnimin yarattığı sonsuzluk kuyusunda debelenen ufak bir düşten başka birşey değilsem?


    Nihilizm Hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Düşünüyorum o halde var mıyım? Yoksa bir üst aklın basit bir bilgisayar simülasyonu muyum?

    Toplumsal cinsiyet kalıpları tek düze bir insan formundan farklılığı ve kişiselliği de sağlamaz mı bir de bu açıdan değerlendiremez miyiz? kadınlar erkekler LGBTİ'ler her biri kendi karakterinin yansıması olan kişiliği yansıtmıyor mu? Sadece bu açıdan değerlendirmek biraz fazla basite almak olmuyor mu sayın Blue? Yani toplumsal cinsiyet toplumsal düzeyde gerçekleşen evrimin bir halkası değil midir?

    Arkadaşlar merhaba ben Somanya. Şu günlerle oldukça popüler olan bir konuda düşüncelerinizi merak ediyorum. Konuya girmeden önce önemli bulduğum bir detay var; Turing Testi...


    Özellikle yapay zeka için olan turing testinden biraz bahsetmek istiyorum. Bu test aslında Gerçek bir insanla bilgisayarın etkileşimi neticesinde gerçek insanın karşında bir bilgisayar olup olmadığını anlamasından geçiyor. Eğer anlamazsa test başarılı olmuş demektir. Bunu akıllı telefonlarımızda bulunan sanal asistan ile kendimiz de deneyebiliriz. Eminim hepimiz onun yapay zeka olduğunu daha ilk soruda fark ederiz. Yıllardır bu testten başarılı bir sonuç elde edilememişti ancak geçtiğimiz aylarda google derin öğrenme (deep learing) teknolojisi ile hazırladığı bir yapay zeka ile çeşitli mağazalardan telefonla sipariş verdirdi ve rezervasyon yaptırdı. Ve karşıdaki insan bir yapay zeka ile konuştuğunu fark edemedi.


    Yıllar sonra ilk defa turing testi başarıya ulaşmış oldu diyebiliriz. Ayrıca Google Derin öğrenme algoritmasını kullanarak Daha önce Bilgisayara karşı oynanan GO oyunlarında bilgisayarın kazanamadığı oyunu ilk defa bilgisayarın kazanmasını sağladı ki bilgisayara karşı ortalama bir oyuncu bile bu oyunda galibiyet kazanabiliyor.


    Sizce bu Hawking'in dediği gibi insanlığa karşı bir tehdit olabilir mi? Yoksa medeniyetimizde hiç olmadığımız kadar bizi ileri taşıyabilir mi?


    Peki yapay zeka bizim zekamızın bir ürünü ise Tanrı kaldıramayacağı bir taş atabilir mi?