Özbekistan'da LGBT Olmak

  • Merhaba. Ismim Şahruh Ozbekistanliyim.Ulkemden kacarak Turkiyedeki BMMYK ya siginma talebinde bulundum.

    Nedeni ise Ozbekistanda Polis tarafindan fiziki pisikolojik siddete, iskenceye maruz kalmamdi.

    2018 temmuz ayinin sonlarina dogru, yillardir gormedigim en son 14 15 yasinda gordugum bir arkadasimi gormemle basladi.Su an 32 yasindayim, evliyim.Bu dunyadaki yegane dostum esimdir.

    Beni ondan baska kimse anlamaz zaten.


    Gelelim koniya. Bir gun sehir merkezine bir is icin gittim. Orada yukarida bahsettigim arkadasimi gordum. Yillardir gorusmemeistik, ayak ustu sohbet ettik onunla. Sonra beni evine davet etti, gittim oturduk dohbet ettik ordad da.

    Sohbetimiz cocukken yaz kampindaki gunlerdendi.

    Cocukken her sene yaz kampina giderdim. Onunla orada tanismistim her sene gider olduk. Ozbekistanda tanidigim bir kac escinsel arkadasim var, pek fazla kisiyi tanimam. Cunku okulum bittikten sonra Rusya ve Turkiyede yasadim. Ozbekistana hic gitmek istemezdim.

    Arkadasim o anda cok tedirgindi, sanki aceleci gibi geliyordu bana. Cok degismisti.Birileri ile surekli mesajlasiyordu benimle sohbet ederken.

    Biraz alkol almistik, alkolun etkisiylemi bilmem bir birimize yakinlastik...


    Birazdan kapiyi sert acarak birileri girdi iceri elinde telifonun kamerasiyle bize kaydetmeye basladi. Korkudan ne yapacagimi bilememistim. Sok olmustum.

    Sonra bana direk tekme tokat girdiler.

    Cok korkuyordum, surekli denk gelen yerime dovuyorlardi. Kufurler hakaretler yagiyordu.

    Rasmen yalvariyordum durmalari icin. Arkadasima bir el ucuylede bile olsun dokunmadilar.

    Ikimizide aldilar. Beni ise kelepcelediler anladimki polisti. Ozbekistanda erkeklerin escinsel iliskileri 3 sene hapisle sabittir.

    Kacari yoktur. Hapis yatsaniz neyse, aile mahalle ogrenirse uzerinize toprak cekin derim. Birde hapiste "gelin geldi" derler. Vay halinize. Olmeyi tercih ederim.

    Ikimizidekarakola goturduler. Benim elimi kelepce ile parmakliklara yuksek bagladilar. Gogus kismima buyuk bir sunger koyarak dovmeye basladilar.

    O aciyi anlatamam. (Sunger morarmamasi icin)Iki sivil polis beni sirayla dovmeye basladilar. Bir birlerine "dikkat et morartma" diyorlardi hep. Birisi elindeki jopu arkama sokmaya calisti. Olmek istiyordum o anda. Yalvariyordum bagirarak. Ben hizli kendimi hareket ettirdikce ve yalvardikca adam bana kufurler ediyordu. Sonra vazgecti.

    Bu arada arkadasimi, bizi nezarete getirdikten yaklasik 20 dakika sonra saliverdiler. O anda anladimki beni santaj yaptilar. Arkadasim onlarla anlasmalimis.

    Cok yaygindir bu aralar Ozbekistanda bireyleri santajda kullanmak.


    O ara bir baska sivil polis geldi benim elimi cozduler. Yere yigilip kaldim acidan kivraniyordum. O gelen polis benim kim oldugumu sordu arkadaslarina.

    "Topmus, gotunu s...rmus"diye cevap verdi. O anda adam hizini alamayip beni tekmelemeye basladi koluma tekmeliyordu surekli,ayni yeri.

    Ayni acilari tekrar yasatiyorlardi.

    (kolumdaki morarmalarin fotosunu yerlestiremedim buraya)

    Etmedikleri hakaret kalmadi esime, anneme hakaretler ettiler.

    Bunu yazarken bile yuz derilerim cekiliyor sinirden.

    Aklimdan cikaramiyorum bir turlu. Psikolojik tedavi gordum Eskisehirde travmalari atlatabilmek icin hala goruyorum.

    Benim kim oldugumu, ismimi soyadimi sordular. Soyledim arastirdiler Polis amirinin damadi oldugum anlasilinca sok oldular. Tekrar kufretmeye basladilar tekrar dovmeye basladilar. Cunku kayinvalidemi cok iyi taniyorlardi. Guluyorlardi. Aileme soylemekle tehdit etmeye basladilar sonra. 2000$ rusvet istediler. Oradan cikabilmek icin her sey yapmaya hazirdim. Esim parayi getirdi verip ciktim.

    Eve gelince esime her seyi anlattim.Ondan sonra cabuk ulkeyi terk etmek pesine dustum. Pasaportumun cikmesini bekliyordum. 2 gun sonra cikti.

    Polid bana aynan sunu soylemisti "yurt disi orada dursun, sehir disine cikarsan bile benim haberim olacak" dedi.Bende anladimki eger kalirsam, beni de santajlarda kullanacaklardi. Daha da kotusu Aileme soyleyeceklerdi bir gun.


    Pasaportumu alinca acil bilet aradim.Turkiyeye direk bilet bulamayinca, o gun Rusyaya bilet alip uctuk oradanda Istanbula geldik.

    Biz Turkiyeye gelince polisler kayinvalideme soylemisler. Ailemde ogrenmis. beni tehdit ediyorlar 1 yildir.

    Aklima intihar etmek bile geldi. Yasamk istemiyordum. Bir insanin yonelimleri yuzunden basina bunlar gelmemli. Bizimde istedigimiz gibi ozgurce yasamaya hakkimiz var.

    Cok yoruldum, esimden baska kimse kalmadi etrafimda.


    Aslinda yazacak cok seylar var...

  • Nikopol

    Konunun başlığını değiştirdi. Eski Başlık: “Ozbekistanda LGBT olmak.” Yeni Başlık: “Özbekistan'da LGBT Olmak.”

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!