Romanya'da Eşcinsel Evlilik Karşıtı Referandum Geçersiz

  • Romanya'da eşcinsel evlilikleri önlemeye yönelik referandum başarısızlıkla sonuçlandı. Geçerli olabilmesi için en az %'de 30 katılım gerektiren referanduma katılımın % 20'lerde kaldığı bildirildi.


    Romanya’da aile yapısını yeniden tanımlayan ve eşcinsel evliliğin önüne geçecek olan yasa teklifiyle ilgili referandum önceki gün başlamıştı.


    19 milyon nüfuslu ülkede 6 Eylül Cumartesi günü başlayan ve iki gün süren referandum, ailenin erkek ve kadın arasında kurulacağını tanımlayan yeni anayasa tasarısını kabul ederek eşcinsel evliliğin önünü kapatmayı hedefliyordu. Hükümet, Katolik Kilisesi ve Evangelist gruplar tasarıya en çok desteği veren taraflar oldu. Senato’da bir yılı aşkın süredir bekletilen anayasa değişikliği teklifi geçen sene meclisin alt kanadı tarafından onaylanmış, Eylül ayı başında da meclis tarafından 13’e karşı 107 oyla kabul edilmişti.


    2016 yılında Aile Koalisyonu (Coalitia pentru Familie) adlı 30 sivil toplum örgütünün oluşturduğu organizasyon, 3 milyonu aşkın imza toplayarak anayasa değişikliği isteğini meclise sunmuştu.


    Accept, MozaiQ ve TRANSform gibi LGBTİ haklarını savunan sivil toplum örgütleriyse tartışmalı referandumun iptali için vatandaşları haftalardır süren gösterilerle boykot etmeye çağırdı. Birçok vatandaşlar yasanın değişmesi halinde toplumdaki nefret suçlarının ve eşcinselliğe dayalı mahalle baskısının artacağından endişe ediyor. referanduma karşı topluluklar hükümetin popülist ve aşırı milliyetçi bir politika izlediğini, ülkedeki azınlıkların haklarını da yeterince savunmadığını düşünüyor.


    The Washington Post 

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!