Stereotip ve Cinsiyet Kalıpları

  • Bu haftanın konusu: Sterotype

    Öncelikle sterotype nedir onu açıklayayım. Sterotype belli grubun üyelerine yönelik sabit, aşırı basitleştirilmiş, aşırı genelleştirilmiş, kişilerin bireysel özelliklerini göz ardı eden ve hepsine ortak özellikler yükleyen, çoğunlukla ön yargılı bir kanıdır. Şimdi bunun LGBT ile alakası ne diyeceksiniz. Cinsiyet kalıpları üzerindeduracağım. Biliyorsunuz ki Türkiye bu konularda baya katı ve kapalı fikirli. İnsanları kolaylıkla yargılayan bir toplumuz. Bu yüzden insanlara etiket yapıştırmayı çok severiz. Bir kadının saçı kısa diye hemen lezbiyen, erkek fatma yakıştırması yapılır. Lezbiyen olmak kötü değil ama öyle olmayan bir kişiye öyle denilmesi de hoş değil. Aynı şekilde uzun saçlı ya da bakımlı her erkek de gay değildir. Cinsel yönelim ya da cinsel kimlik saçın uzunluğuyla alakalı değildir. Renklerin de cinsiyeti olmadığı gibi. Pembe kız rengi olmadığı gibi mavi de erkek rengi değildir. Her şeyi cinsiyetleştirmeyi çok seviyoruz malesef. Kimseyi, sadece kalbine bakarak kabullenemiyoruz. Onun dışında diğer tüm şeylere diyecek bir lafımız var ama. Diyeceğim şu dur ki; basmakalıplara uymanızı gerektirecek hiçbir şey yok. O ne der, bu ne der diye dert etmenize gerek yok. Hayat sizin hayatınız. Kötü bir şey yapmıyorsunuz. Eğer bu kötü bir şeyse pişman olacağım hiçbir şey yapmadığımı bilerek öleceğim.

  • Nikopol

    Konunun başlığını değiştirdi. Eski Başlık: “Sterotype ve Cinsiyet Kalıpları.” Yeni Başlık: “Stereotip ve Cinsiyet Kalıpları.”
  • Maalesef toplumumuzda cinsiyet kalıpları çok çok fazla. Her alanda ama çocuklar üzerinde özellikle, aslında çocukların cinsiyetçilikle alakalı bir tavrı yokken onlara cinsiyetçilik yüklemeye başlıyoruz. Özellikle de aileler bunu çok fazla yapıyor ben oyuncakçıda çalıştığım için her gün maruz kalıyorum bu durumlara. Galiba bir şeyleri değiştirmemiz gerekiyorsa buna kalıplaşmış aile fikirlerinden başlamalıyız. Umarım bir gün bütün cinsiyetçi tavırlar son bulur.

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!