Interseksüelliğin Kısaca Tanımı

  • Interseksüellik, hem kadın hem erkek olma durumudur. Buna cinsiyetsiz -bkz. Ben- veya her cinsten olmak da denebilir. Interseksüel olan insanlar Gay, Lezbiyen, Biseksüel veya Panseksüel olmak zorunda değildir. Trans bireyler gibi heteroseksüel de olurlar. İnterseksüel olmak, seçim değildir. Trans olmak gibi doğuştan gelir. Burada asıl cinsiyet bedensel olarak değil, ruhsal olarak belirtilir.

    gkCinsiyetsiziniz

  • Her iki cinsiyete ait hormonlara veya organlara sahip olunuyor diye biliyorum.Yani bir nevi hastalık gibi görülebilir mi? Translar gibi cinsiyet değiştiriyor mu interseksüeller de?

  • Homofobik isen hastalık olarak görürsün fakat bu bir hastalık değildir. Cinsiyet değiştirme olayı ise kişiden kişiye değişir, eğer cinsiyet değiştirirsen de transeksüel ve interseksüel olursun.

    gkCinsiyetsiziniz

  • İntersex hem çok orijinal güzel ve özel, hem de nadir bir kimlik.


    Çok geç öğrendiğim için üzgünüm. Küçükken yaşıtlarımın söylediği bazı çocuklarda olan ve ergenliğe gelince öldüren(!) bir hastalık tarifi ben de yer etmiş ve öylece kalmış.


    Yıllar sonra din işleriyle temasımda eşcinsellik konusu incelerken yine gündeme geldi. Beni intersex sanıp uzun uzun derslerine çalışmışlar.


    O kadar eski kalın ve çok kitap yazıldığını bilmiyordum. İnce onlarca detay... Ama 21yy sığlığı ve popüler kültür içine girince hangi yanından kurtulmak istiyorsun kabalığına kadar iniyordu.


    Anladığım çok önceleri psikolojik ve biyolojik algoritmalar ve prospektüslerle konuya bir payda getirmeye çalışılmış. Böylece toplum eziyetinden bireyi korumak için gayret edilmiş.


    Asli olan bireyin mahremiyeti kabulü ve itibarı temel hak iken taciz ve gasp çağında çerez olunuyor.


    İntersex bireylerin genetik bozukluk değil çeşitlilik olarak görülmesi zor değil. Bunu en kolay eşcinsel anlar.

  • Cinsiyetsiz Hastalık olarak görmüyorum tabii ki. Amacım soru sorup daha da anlaşılır bir hale getirmekti. İnterseksüellik biraz daha farklı bir durum olduğu için pek bilinmeyebiliyor veya yanlış bilinebiliyor.

  • Tamam, peki. Bizim konuştuğumuz konu LGBTİ ama aslı LGBTQIAC..... İnterseksüellik yani genderfluid bu 47 harften sadece biri(ikinci bir g var) ve ben de onlardan biriyim. Gerçekten alınıyorum, sırf interseksüeller yok ki, bunun gibi bir sürü farklı durum var; Agender, intersex(evet bu farklı bir kavram!), queer, nonbinary vs. vs. Bu olan da aslında bir tür kısıtlama.

  • interseksüellikle genderfluid bireylerin alakası bile yok interseksüeller yani hermafrodit bireyler XXY kromozomuna sahiptirler bu fazladan kromozom sayısına sahip olma durumu bireylerde dış genital yapılarda veya yumurtalıklarda aynı anda hem kadın hemde erkek organlarına aynı anda sahip olma durumuna sebep oluyor. Tamamen biyolojik bir durum ben hastalık değil çeşitlilik olarak görüyorum ki birçok deniz canlısında ve solucan gibi canlılarda bu duruma rastlanıyor

    genderfluid ve nonbinary olayına gelicek olursak bu kimlikler transseksüel çatısı altındadır ve trans bireyler ile interseksüel bireyler farklıdır sadece bazı cinsiyet değiştirme ameliyatlarında ve süreçte olan trans bireyler endokrine gittiklerinde interseksüel olduklarını öğrenebiliyorlar

    interseksüelliğin kendi içindede türleri var ayrıca KOMPLİKE bir konu kısaca...

    Tamam, peki. Bizim konuştuğumuz konu LGBTİ ama aslı LGBTQIAC..... İnterseksüellik yani genderfluid bu 47 harften sadece biri(ikinci bir g var) ve ben de onlardan biriyim. Gerçekten alınıyorum, sırf interseksüeller yok ki, bunun gibi bir sürü farklı durum var; Agender, intersex(evet bu farklı bir kavram!), queer, nonbinary vs. vs. Bu olan da aslında bir tür kısıtlama.

  • Cinsiyet Kategorileri

    Bilindiği kadarıyla 3 farklı cinsiyet tanımlanmaktadır:

    1. Erkek: X-Y kromozomal sistemine uyumlu olarak evrimleşmiş canlılarda erkekler XY kromozomal kombinasyonu ile doğarlar.
    1. Dişi: X-Y kromozomal sistemine uyumlu olarak evrimleşmiş canlılarda dişiler XX kromozomal kombinasyonu ile doğarlar.
    2. İnterseks (cinsiyetler-arası): İnterseks ise bu sistemde birkaç farklı şekilde ortaya çıkabilir; ancak bu etapta, basitçe hem XX'in, hem de XY'nin bir arada bulunmasından kaynaklı olarak ortaya çıktığının bilinmesi yeterli olacaktır. İnterseks cinsiyetini doğuran bir diğer yaygın neden ise Y kromozomu üzerindeki SRY geninin X kromozomu üzerine geçmesidir. Genel bir tabiriyle interseks (veya hermafrodit) bireylerde iki üreme sistemi de bir arada oluşur. Ortalamada her 100 doğumdan 1 tanesinde interseks cinsiyet görülmektedir; ancak bu interseksin alt kategorilerinde daha farklı görülme sıklığı oranları görmek mümkündür.

    Kimi kategorizasyonda sonuncu cinsiyet erdişi (hermafrodit) olarak da tanımlanmaktadır; ancak bu da biyolojide teknik olarak ayrı bir anlama sahip olduğu için biz cinsiyet araştırmalarında daha sık kullanılan interseks sözcüğünü tercih ediyoruz.

    Bu kavramlara verdiğimiz isimler, onları daha yakından tanıdıkça değişmektedir. Örneğin eskiden interseks bireylerin cinsel bölgelerine "atipik (tipik olmayan) genital bölge" adı verilirken, günümüzde daha çok "belirsiz genital bölge" kavramı kullanılmaktadır. Benzer şekilde bu durum, eskiden "doğum hatası" olarak sınıflandırılırken, günümüzde "doğum varyasyonu" olarak görülmektedir.


    Kaynak:

    Cinsel Kimlik: Biyolojik Cinsiyet, Cinsel Yönelim ve Toplumsal Cinsiyet Nedir?

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!