Yapay Zeka Hakkında Düşünceleriniz Neler?

  • Arkadaşlar merhaba ben Somanya. Şu günlerle oldukça popüler olan bir konuda düşüncelerinizi merak ediyorum. Konuya girmeden önce önemli bulduğum bir detay var; Turing Testi...


    Özellikle yapay zeka için olan turing testinden biraz bahsetmek istiyorum. Bu test aslında Gerçek bir insanla bilgisayarın etkileşimi neticesinde gerçek insanın karşında bir bilgisayar olup olmadığını anlamasından geçiyor. Eğer anlamazsa test başarılı olmuş demektir. Bunu akıllı telefonlarımızda bulunan sanal asistan ile kendimiz de deneyebiliriz. Eminim hepimiz onun yapay zeka olduğunu daha ilk soruda fark ederiz. Yıllardır bu testten başarılı bir sonuç elde edilememişti ancak geçtiğimiz aylarda google derin öğrenme (deep learing) teknolojisi ile hazırladığı bir yapay zeka ile çeşitli mağazalardan telefonla sipariş verdirdi ve rezervasyon yaptırdı. Ve karşıdaki insan bir yapay zeka ile konuştuğunu fark edemedi.


    Yıllar sonra ilk defa turing testi başarıya ulaşmış oldu diyebiliriz. Ayrıca Google Derin öğrenme algoritmasını kullanarak Daha önce Bilgisayara karşı oynanan GO oyunlarında bilgisayarın kazanamadığı oyunu ilk defa bilgisayarın kazanmasını sağladı ki bilgisayara karşı ortalama bir oyuncu bile bu oyunda galibiyet kazanabiliyor.


    Sizce bu Hawking'in dediği gibi insanlığa karşı bir tehdit olabilir mi? Yoksa medeniyetimizde hiç olmadığımız kadar bizi ileri taşıyabilir mi?


    Peki yapay zeka bizim zekamızın bir ürünü ise Tanrı kaldıramayacağı bir taş atabilir mi?

    Winter is Coming:!:

  • Ben de ondan bahsediyorum aslında. Eğer yapay zeka insan beyninin bir eseri ise insan kendinden daha üstün bir varlık ortaya koyabilir mi? Bu bir paradoks değil midir?

    Winter is Coming:!:

  • Bazı konularda mümkün...


    İngiliz teknoloji firması DeepMind tarafından geliştirilen ‘AlphaZero’ adlı yapay zeka programı, 4 saatte öğrendiği satranç oyununda ‘şampiyon’ unvanına sahip olan rakibi ‘Stockfish 8’ adlı programı yenmeyi başarmıştı.


    2014’te arama motoru Google’ın satın aldığı DeepMind’in geliştirdiği program, 100 maçlık yarışta rakibine açık ara fark attı. Yerel basında çıkan haberlerde, sadece oyunun temel kuralları öğretilen AlphaZero, bin 500 yıllık satranç tarihinde hiçbir insanın aklına gelmeyen hamleler gerçekleştirerek birincilik tahtına oturdu.


    İngiliz satranç şampiyonu Simon Williams, yapay zeka programının zaferiyle ilgili yaptığı açıklamada, “AlphaZero satranç dünyasını fethetti, bir anda oyunu çözerek insan ırkını evcil hayvanı haline getirdi” dedi.

  • AlphaZero, bin 500 yıllık satranç tarihinde hiçbir insanın aklına gelmeyen hamleler gerçekleştirerek birincilik tahtına oturdu.

    Sanırım durumu özetleyen kısmı bu... Yani sadece temel kuralları öğreterek kendi kendine ki buna kaynakları da etkin birşekilde kullanabildiğini varsayıyoruz. Satranç stratejisi geliştirebiliyor. Ki bu ön tanımlı bir yazılımla da olmuyor kendi kendine tamamen kaotik bir yöntem ile gelişiyor.


    Tıpkı ExMachina ve Her filmlerinde olduğu gibi bir gelecek bizi bekliyor olabilir!

    Winter is Coming:!:

  • Aslında bu bahsettiğiniz hadise yaşandı. Tıpkı google'ın derin öğrenme sistemine benzer bir şekilde çalışan microsoftun bir twitter hesabı ile etkileşime geçirdiği yapay zeka vardı. Ne yazık ki kısa süre içerisinde bu hesap aşırı ırkçı ve radikal mesajlar yazmaya başlayınca microsoft çalışmayı süresiz durdurmak zorunda kalmıştı.

    Winter is Coming:!:

  • evet, kısacası Stephen Hawking gibi yapay zekayı tehlikeli ve güvenilmez buluyorum. Arya Stark


    Üzerinde fazla düşünmedim ama birlikte şu sorulara yanıt arayabiliriz...


    1. yapay zeka doğru veya yanlışı neye veya kime göre ayırt edip karar verecek?

    2. eğer çoğunluğa göre karar verecekse ya çoğunluk aldanmış ya da aldatılmışsa?

    3. eğer ferdi davranıp veya önceki örneklerle çakıştığı için bir sonraki çoğunluğun doğru bulduğu ve uygulaması gerekeni yanlış bulup uygulamazsa?

    4. insanı dünyaya... kısacası evrene karşı bir düşman, bir virüs olarak görüp yok etmeye yönlenirse?

    5. yapay zeka üçüncü bir kişilerin kontrolüne geçerse, örneğin yargıda... yapay zekanın karar verip vermediğini nereden bileceğiz?

    6. yapay zeka kestirilemeyen bilgiler, örneğin yalan söylemeyi veya aldatmayı öğrenmeye ve uygulamaya kalkarsa?


    şunu da eklemek isterim ki insan bir konuda karar verirken yapay zeka gibi sadece öğrenmeye dayalı karar vermiyor

    insan karar verirken duygular, hisler, içinde bulunduğu zaman, biyolojik yapısı, olasılık, oluşan şartlar ve ortam gibi bir çok etkene dayanarak karar veriyor

    belli bir konuda sonuca ulaşmaya kalkarken belki yapay zeka örneğin bir hesap makinesı gibi insandan daha hızlı, hatasız ve kesin bir sonuca ulaşabilir ama genel anlamda Stephen Hawking'in dediği gibi insanlığın sonunu bile getirebilir.

  • Kesinlikle sana katılıyorum The King of Sodom Tabiki aslında biz yapay zekayı konuşurken onun da insansı bir düşünce sistemine sahip olacağından yola çıkarak bu çıkarımları yapıyoruz bunun ne kadar ulaşılabilir olduğunu ancak zamanla anlayacağız. Yani herşey muallak. Ancak bu soruları bizden önce birçok insan düşünmüş bununla ilgili bilim-kurgu romanları yazılmış, filmler çekilmiş. Birkaç örnek vermek gerekirse;


    The Matrix, Ex Machina, Upgrade, filmleri,

    Deep Learning — Ian Goodfellow, The Singularity Is Near — Ray Kurzweil

    bu konuya güzel örnek teşkil edecek kitaplar.

    Winter is Coming:!:

  • Bu konu misafirlerden gizlenmiş 11 mesaj daha içeriyor, lütfen Kayıt Olun veya okumaya devam etmek için Giriş Yapın.

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!