Bükreş

  • Bir Türk olarak Bükreş'e gitmeye kadar verdiğinizde ve bunu çevrenizdekilere açtığınızda bir takım sorularla sıklıkla karşılaşacaksınız; “Neden ?” , “İş Gezisi mi ?” “Kayağa mı ?” gibi… Oysaki yurtdışına çıkış amacı yeni şehirler görmek olan, yeni kültürler tanımayı sevenler için Romanya bir çok şey vaad ediyor. Uzun süre kapalı dışarıya kapalı yaşamanın doğurmuş olduğu bir sonuç olarak yurtdışında pekte tanınmayan ülke hakkında, bilgiden çok önyargı bulabiliyorsunuz.


    Balkanların ortasında 2,5 milyona yaklaşan nüfusuyla bölgenin en büyük şehirlerinden Bükreş, 1989 yılında yaşanan devrimin ardından Çavuşesku'nun diktatörlüğüne son verilmesiyle yeni bir vizyon kazandı.


    2007 Ocağıyla beraber Avrupa Birliği'ne giren Romanya'nın lokomotif şehri ve başkenti olan Bükreş aynı zamanda balkanların en önemli ticaret kenti olmaya da aday.


    Kominizmden Kalanlar!

    Romanya'yı ziyaret etmek isteyen bir Türk için bence ilk ciddi neden kominizmden kalanları görmek ve farklı bir kültürle tanışmak olmalı. Çünkü bireylerin çektiği tüm sıkıntılara rağmen kominist rejimler geride çok çarpıcı kentler ve eserler bıraktı. Bükreş'te de bunu görmek mümkün. Paris'in ünlü Şanzelize'sinden daha büyük bulvarlar, geniş ve görkemli meydanlar, çarpıcı anıtlar ve devasa büyüklükteki binalar size farklı bir kültürün izlerini takip etme imkanı verecek. Üstelik Bükreş'te bu tür eserlerin tamamlanmışları kadar tamamlanmış olanlarını da görmek mümkün. Aniden yıkılan Çavuşesku iktidarının tamamlayamadığı eserler sizi adeta alıp o yıllara götürecek ve farklı bir ruh haline gireceksiniz.

    Eski Bükreş !

    Bükreş'in hiç şüphesiz en ilgi çekici ve gelişme potansiyeli yüksek bölgesi eski Bükreş. Kominizim döneminde yıkılmadan ayakta kalan eski ve müstakil yapıların bir arada kaldığı bu bölgede ilginç dükkanlar, antikacılar, genellikle turistlerin ya da şehirde yaşayan yabancıların rağbet ettiği cafe, bar, restoran ve gece kulüplerini bulabilirsiniz.

    Hızla değişen bölge şehrin Soho'su olmaya aday. Eğer yolunuz düşerse New Amsterdam Cafe'de bir Bruch'ı ya da irili ufaklı kafelerde bir akşamüstü kahvesini atlamayın.


    Alışveriş, Cruising; Universiate!


    Bükreş'in en merkezi yeri hiç şüphesiz Universiate. Günün hemen hemen her saatinde hareketli sayılabilecek civarda, Ulusal Tiyatro, aralarında Türk markalarının da bulunduğu onlarca mağaza, her an kalabalık bir hayli de cruisy olan birkaç kafe bulabilirsiniz. Aynı zamanda mimariye ilgi duyanlar içinde çevrede bir çok ilginç eser var.


    Park Bahçe Seven Buraya!


    Bükreş'in dört bir yanında bir çok büyük park var. İçinde suni gölü olanlardan, bisiklet yürüyüş parkuru olanlara, ailelerin haftasonu geldiği parklardan gaylerin akşamları gittiği parklara kadar şehir bir çok parkla sarılmış durumda. Büyük boşlukları, yeşilliği ve çimlere uzanmayı sevenler bu şehirde fazlasıyla tatmin olabilir.


    Müzeler, Tarih!
    Bükreş'te müze gezmeyi sevenler için göze çarpan ilk üç mekan; Ulusal müze, Köy Müzesi ve Modern Art Müzesi. Modern Art Müzesi Halk Evi olarak isimlendirilen içinde parlamentonun çeşitli bölümleri, bir çok idari ofiste bulunan, dünyanın ikinci büyük binasında yer aldığından hem bu sarayı hem de müzeyi aynı anda gezebilirsiniz. Köylü Müzesi ise şehir dışına çıkmadan size Romanya'nın taşrasını tanıtan bir tür etnografya müzesi.


    Impact vs Queens !

    Bükreş gay turistlere çok zengin bir menü sunmuyor. Şehirde iki bar-klupün dışında eşcinsel mekan yok. Bu mekanlardan ilki olan Impact bir Amerikalı tarafından işletilen iyi dekore edilmiş denebilecek, oldukça sexy go-go boyların dans ettiği tipik bir gay klüp. Queens ise Impact'e göre daha popüler olan, kitlesi genel olarak 18-25 yaş arası gençlerden oluşan bir diğer mekan. Kulübün dekorasyonu Impact'e göre daha kötü olsa da işletmecisi daha fazla sevildiğinden olsa gerek insanlar daha fazla rağbet gösteriyor. Impact'in go-go boylarına karşın Quenns'in ise Drag Queenleri var. Giriş ücreti ve içki fiyatları Impact'le aynı. Her iki mekanda da vestiyere ne kadar isterseniz o kadar bahşiş veriyorsunuz. Hem Impact hem de Oueens yerli yabancı pop ve kısmen elektronik müzik çalıyor. Müzikleri Türkiye'deki muadillerine göre daha iyi.


    Vize

    Romanya'ya gitmek için ülkeden vize almanız gerekiyor.


    GTurk

Şimdi katılın!

Henüz bir hesabınız yok mu? Şimdi kayıt olup topluluğumuzun bir parçası olun!